El Govern retreu a Sumar el seu acte sobre l’amnistia i adverteix que cal «arrossegar el PSOE»

Marta Pérez / Efe

1
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Al Govern no li ha semblat bé que Sumar hagi decidit fer un acte aquest dimarts per presentar la seva proposta d’amnistia per exonerar els condemnats per causes vinculades amb el procés. Així ho ha dit la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, que ha criticat que fer «un acte públic» d’aquestes característiques no li sembla «la millora manera de contribuir a la negociació» que hi ha en marxa en aquests moments per convèncer el PSOE que accepti una llei així. «Hem de ser discrets», ha reblat.

Malgrat les crítiques al partit de Yolanda Díaz, sí que ha celebrat que aquest espai polític estigui a favor de l’amnistia i ha donat «la benvinguda» a la proposta concreta que hagin de fer aquest dimarts. Això sí, ha advertit que la clau per desencallar la investidura no recau en Sumar, sinó en la capacitat d’«arrossegar el PSOE» perquè acabi acceptant una operació política i jurídica d’aquestes característiques.

«La negociació l’estem fent amb el PSOE i és al PSOE a qui hem d’arrossegar», ha dit la consellera, que aquest dimarts ha actuat de portaveu del Govern per una indisposició de la titular, Patrícia Plaja. Fa setmanes que el Govern avisa que, per molt que Sumar faci gestos, la clau és en el partit socialista.

Notícies relacionades

Vilagrà no ha volgut donar detalls de la negociació, però ha advertit que el seu partit, ERC, només donarà els seus vots a Sánchez si, a part de l’amnistia, hi ha dos acords més: la taula de diàleg per continuar parlant de referèndum i el traspàs integral de Rodalies. De fet, per continuar pressionant amb la qüestió dels trens, la Generalitat ha presentat aquest dimarts un informe denunciant la falta d’execució pressupostària d’Adif a Catalunya.

Tribunal Constitucional

La consellera de Presidència no s’ha mostrat excessivament preocupada pel fet que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, anunciés aquest dilluns que portarà la llei d’amnistia al Tribunal Constitucional en cas que arribi a aprovar-se. Ha ironitzat que la Generalitat ha acabat acostumant-se a aquestes impugnacions: «Estem acostumats que hi hagi partits que ens ho portin tot al Tribunal Constitucional. Són els seus temes estrella».