Nova legislatura

ERC acorda amb el PSOE presidir la Comissió d’Indústria del Congrés

ERC acorda amb el PSOE presidir la Comissió d’Indústria del Congrés

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Ningú s’atreveix a donar per feta la investidura de Pedro Sánchez. Els equips negociadors del PSOE estan a ple rendiment asseguts en mitja desena de taules per fer encaixar les peces i aconseguir els números necessaris. Tot i així, hi ha indicis que apunten a la confiança dels diferents actors a arribar a un acord que permeti al líder socialista revalidar el seu mandat. Un d’aquests gestos és un pacte ja tancat per ERC i el PSOE perquè els d’Oriol Junqueras presideixin la Comissió d’Indústria, Comerç i Turisme. Segons fonts dels republicans catalans aquesta decisió ja està emparaulada, malgrat que no es materialitzarà fins que Sánchez sigui investit president.

Durant la primera quinzena d’agost, quan es negociava la composició de la Mesa del Congrés, ERC va avisar que els seus vots no serien gratis. En aquell moment, fonts del partit van descartar demanar un seient en aquest òrgan. Estaven més interessats a presidir alguna de les comissions de la Cambra baixa. Finalment, l’acord està tancat perquè sigui un dels set diputats d’ERC que estigui al comandament de la Comissió d’Indústria. No descarten que n’hi pugui haver d’altres.

No obstant, la constitució de les comissions no es produirà fins a la investidura de Sánchez i la posterior conformació del Govern central. Al començament de cada legislatura s’adapta el nombre de comissions al del ministeri, de tal manera que es corresponguin amb els diferents departaments de l’Executiu. No obstant, com que el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme no va patir cap variació en el repartiment de carteres de fa quatre anys, s’espera que es mantingui tot igual.

Els gestos i les conseqüències

La cessió d’aquesta presidència als republicans catalans, una cosa que ja ostentaven en la legislatura passada, se suma als diferents moviments del PSOE per aconseguir el suport d’ERC. Des de la recerca d’una fórmula imaginativa amb què els de Junqueras van aconseguir tenir grup parlamentari propi, malgrat no complir els requisits, fins a l’aprovació exprés d’una reforma del reglament per permetre l’ús del català, l’eusquera i el gallec durant qualsevol debat al Congrés.

Notícies relacionades

En un futur, la presidència de la comissió atorgarà a ERC certs privilegis. Fins a la convocatòria electoral, Joan Capdevila era al capdavant d’aquest òrgan. Ara haurà de ser un dels set parlamentaris d’ERC qui l’ocupi, cosa que li comportarà un sou extra de 1.500 euros mensuals. A més, des de la mesa de la comissió s’organitzen els debats de les diferents lleis que passen per la comissió, se n’accelera o retarda la tramitació, una cosa de vital importància amb l’actual aritmètica parlamentària del Congrés.

No obstant, la Comissió d’Indústria, Comerç i Turisme no és de les més sucoses. En la legislatura passada només va tramitar un projecte de llei i dues proposicions de llei. D’aquestes només va tirar endavant una norma per establir mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials, a fi de regular un règim d’infraccions i sancions.