Negociació

CCOO i UGT demanen que el debat territorial abordi també el finançament autonòmic

CCOO i UGT demanen que el debat territorial abordi també el finançament autonòmic

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
EFE

Els sindicats CCOO i UGT han demanat que el debat territorial que està tenint lloc per a la investidura del president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, vagi més enllà d’una possible llei d’amnistia i abordi també el finançament autonòmic. «Pel sindicat l’element central (de la investidura) ha de ser el vessant social, i fins i tot s’ha d’abordar el procés de finançament autonòmic i el model de finançament», ha afirmat el secretari general de CCOO, Unai Sordo, després de reunir-se aquest dilluns amb el secretari general del PSOE.

En la mateixa línia, el secretari general d’UGT, Pepe Álvarez, que també ha participat en la reunió, ha dit que no li agrada que el debat se centri únicament en l’amnistia i ha defensat que «la política social ha de tenir un pes fonamental en el procés d’investidura» i que cal «resoldre» el finançament autonòmic. «És veritat que Espanya recapta pocs impostos», ha continuat el líder d’UGT, que ha criticat un «dúmping fiscal» que, segons el seu parer, porten a terme algunes autonomies que «després s’esquincen les vestidures» dient que no tenen mitjans per cobrir les necessitats dels seus ciutadans. Així mateix, Sordo ha assenyalat que el debat territorial «requereix una revisió ambiciosa de la política fiscal i del finançament autonòmic en un moment en què algunes comunitats estan en una dinàmica de rebaixa sistemàtica d’impostos», cosa que per al secretari general de CCOO «és un error».

Notícies relacionades

Amb tot, els dos líders sindicals han tornat a coincidir que mesures com els indults o la reforma del Codi Penal han servit per millorar el clima polític a Catalunya i que, per tant, altres mesures per resoldre aquest conflicte «políticament» són adequades. Quan se li ha preguntat sobre les opcions que Pedro Sánchez revalidi al capdavant de l’Executiu, Sordo ha assenyalat que és «factible» que s’arribi a un acord d’investidura i «que conciti una majoria d’investidura», que el líder de CCOO espera que sigui estable i permeti continuar debatent en el marc del diàleg social. Els sindicats han traslladat al president del Govern en funcions la seva agenda de cara a la pròxima legislatura, com ja van fer amb el candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, una agenda que inclou, entre altres temes, la reducció de la jornada laboral i la revisió de les causes i els costos de l’acomiadament. Segons Álvarez, la reunió ha servit perquè Sánchez «conegui de viva veu quin és el full de ruta dels sindicats», i tot i que ha afirmat que no esperen que aquest full quedi tancat en el programa de Govern, sí que ha vist «predisposició a poder debatre i, si és possible, acordar una àmplia agenda social».

Sordo ha coincidit que hi ha una «convicció clara» del president del Govern en funcions que la pròxima legislatura tingui un «amplíssim component social» i que hi haurà «punts de trobada» amb els sindicats si aquesta legislatura finalment es posa en marxa.