Declaració de l’alcaldia

La ciutat de Tarragona està en risc de fallida

La ciutat de Tarragona està en risc de fallida

ACN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’alcalde de Tarragona, el socialista Rubén Viñuales, ha anunciat aquest dilluns que l’ajuntament de la ciutat està en risc de «fallida». Al seu parer, «l’increment de l’IPC, l’augment del preu de l’energia, els interessos, la inflació i l’increment d’un 3% del salari dels funcionaris» són les causes principals d’aquesta alarmant situació econòmica. Durant la compareixença, Viñuales ha quantificat els problemes del consistori: «A data d’avui, per mantenir els serveis públics que s’estan prestant a Tarragona, ens fan falta 14 milions d’euros». «Si no actuem, podem tenir problemes perquè haurem de retallar en 14 milions d’euros els serveis públics», ha lamentat l’alcalde, que ha exemplificat que aquests ajustos econòmics poden afectar prestacions com els serveis socials, les biblioteques, la seguretat i el transport.

Viñuales ha evitat relacionar aquest risc de fallida amb la política d’altres governs passats i ha assenyalat que es tracta d’«un problema estructural que ve de lluny», tot i que ha remarcat que és una situació que aquest govern «ha heretat». 

Regles fiscals

Segons fonts municipals, un altre dels factors que explicaria la situació econòmica actual del consistori tarragoní són les regles fiscals i la seva repercussió en el pressupost. Viñuales ha explicat que la seva suspensió durant tres anys -2020, 2021, 2022– va permetre que el seu romanent de tresoreria pogués destinar-se a pagar la despesa corrent. Aquest 2024, però es recuperen les regles fiscals i, per tant, «no es podrà destinar el romanent de tresoreria de 2023 a finançar despesa corrent el 2024». «La conseqüència d’això és que per al 2024, l’Ajuntament de Tarragona tindrà, com a mínim, 3.521.000 euros menys del que necessita per executar unes despeses similars a exercicis anteriors», ha argumentat.

Les aportacions a les empreses i organismes autònoms també s’han incrementat respecte a l’any passat en 2.537.700 euros. Per aquesta raó, l’alcalde ha convocat una reunió amb els gerents de les empreses municipals i els organismes autònoms amb l’objectiu d’aconseguir una millor eficiència en la gestió econòmica.

Davant aquesta situació, i just abans de la compareixença, Viñuales ja ha mantingut una reunió amb els grups de l’oposició: «És un problema que no és de govern, sinó de ciutat. I per això s’ha de trobar una solució conjunta amb els altres grups».

Noves ordenances

Notícies relacionades

En aquesta línia, ha anunciat que, els pròxims dies, presentarà a les formacions del ple una proposta de noves ordenances fiscals. I aquesta mateixa tarda mantindrà una reunió amb els gerents de les empreses municipals i organismes autònoms amb l’objectiu d’aconseguir més eficiència en la gestió econòmica.

L’alcalde ha insistit que el consistori no té liquiditat per fer front a les despeses corrents, una qüestió que no afecta la política d’inversions de l’ajuntament, que forma part d’una altra partida econòmica.

Temes:

Tarragona