El PSOE acusa Feijóo d’«utilitzar» el Rei i es prepara per tancar la investidura de Sánchez

JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El temps ja comença a córrer per al PSOE. Amb el primer ‘no’ del Congrés a Alberto Núñez Feijóo, que divendres vinent obtindrà el rebuig definitiu de la seva investidura, els socialistes es disposen a accelerar la negociació per aconseguir que Pedro Sánchez sigui reelegit. Tenen dos mesos per endavant. Si el 27 de novembre no han segellat un pacte amb Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, el PNB i el BNG, es convocaran automàticament noves eleccions generals. Però els col·laboradors del president en funcions descarten aquesta hipòtesi. Compten amb arribar a l’acord d’investidura molt abans, per acabar a l’octubre ja amb el Govern en ple exercici de les seves facultats. La derrota de Feijóo aquest dimecres només ha contribuït que el seu optimisme augmenti.

El líder del PP, segons fonts de la direcció del PSOE, va pressionar el cap de l’Estat perquè li designés candidat a la investidura, malgrat saber que no tenia cap possibilitat d’arribar a la Moncloa, només amb l’objectiu d’apuntalar la seva «feble» autoritat en el seu propi partit. «Feijóo està utilitzant l’encàrrec del Rei com a plataforma per mirar de reforçar el seu lloc en el PP, sense cap intenció de presentar un programa de govern que la cambra pugui valorar i votar en conseqüència. El panorama de propostes de Feijóo és un racó erm en el qual només s’escolten aplaudiments del seu propi grup», van assenyalar a la cúpula socialista. 

El contrast

Els col·laboradors de Sánchez juguen en tot moment al contrast amb el seu principal adversari. El president en funcions va rebutjar intervenir dimarts, per evitar així que el debat es convertís en un cara a cara entre Feijóo i ell sobre la polèmica amnistia del procés. Però aquest dijous protagonitzarà un discurs davant la plana major dels socialdemòcrates europeus en el qual, expliquen en el seu entorn, posarà Espanya d’exemple de com es pot «parar la ultradreta». 

Notícies relacionades

No s’esperen, tot i així, pistes sobre les negociacions amb els independentistes i nacionalistes. El PSOE, de moment, continua dient que aquest és el moment del líder del PP, i així seguirà fins divendres. 

«Feijóo ha aconseguit una bona tirallonga de nos a la seva investidura –van concloure els socialistes–. No sembla importar-li, perquè ni aquests dies ni el mes i escaig que ha fet perdre els espanyols tenien per objectiu una investidura clàssica. La investidura ‘fake’ de Feijóo estava dissenyada perquè ningú li mogui la cadira en el PP, en un moment en què des de molts territoris es mira el dirigent gallec amb lupa. Els socialistes esperem el final d’aquesta farsa, que caigui el teló al més aviat possible i Feijóo finalitzi el seu trist periple per la política nacional».