Investidura

El PP encoratja el transfuguisme en el PSOE per aconseguir els vots que li falten a Feijóo

Moreno, president d’Andalusia, i Almeida, alcalde de Madrid, creuen que els diputats del PSOE han de rebel·lar-se i no ajudar Sánchez a ser president

El PP encoratja el transfuguisme en el PSOE per aconseguir els vots que li falten a Feijóo

Rocío Ruz - Europa Press - Archivo

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La tensió creix per moments en el PP. La setmana vinent el líder, Alberto Núñez Feijóo, se sotmet al debat d’investidura i, malgrat haver guanyat clarament les eleccions generals de juliol (137 escons), no ha aconseguit prou aliances per ser el pròxim president del Govern. En aquestes setmanes des dels comicis ha aconseguit sumar només dos diputats (un d’Unió del Poble Navarrès i un altre de Coalició Canària) als seus i als de Vox (33). En total, 172 suports.

L’elecció del president del Govern es pot fer per majoria absoluta en la primera votació (necessitaria 176 ‘sís’) o per majoria simple, més ‘sís’ que ‘nos’, en la segona. I és d’aquesta última forma, divendres vinent, 27, com alguns al PP creuen que Feijóo es pot convertir en president. Consideren que diputats del PSOE molestos amb una possible amnistia de Pedro Sánchez pel procés podrien abstenir-se i deixar de votar ‘no’ a Feijóo.

El primer a verbalitzar-ho clarament al PP aquest divendres va ser el president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, en una entrevista a ‘El Confidencial’. El fins ara gairebé sempre baró moderat ha cridat els diputats del PSOE a rebel·lar-se «pels seus principis» i trencar la disciplina de partit en el debat d’investidura, per obtenir els quatre suports que encara li falten a Feijóo per tirar endavant la seva investidura com a president del Govern.

«Més enllà de la lògica disciplina de partit, que n’hi ha d’haver, de vegades s’arriba a extrems en què els diputats s’han de rebel·lar pels seus propis principis», recalca el dirigent andalús, que precisa que l’acta del diputat és personal i ha de prendre les seves decisions, tot i que es presenti a través d’una formació política.

També l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida (PP), exportaveu nacional del partit en l’anterior etapa, ha enviat un missatge en aquesta línia quan li han preguntat per les paraules de Moreno. «Estic segur que hi ha molts diputats socialistes que els repugna la idea d’amnistiar Carles Puigdemont tot i que això suposi la investidura de Pedro Sánchez. Saben el que suposa una amnistia», ha declarat en una entrevista a ‘Al rojo vivo’, de la Sexta.

La trucada a Page

I l’expresidenta de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre també ha insinuat la via que Feijóo aconsegueixi la majoria simple en la segona votació. «Descarto totalment que cap diputat del PSOE voti Feijóo. El que no descarto i no m’agradaria descartar és que algun diputat del PSOE s’adoni del disbarat que és tot això i no voti Pedro Sánchez», ha dit en una entrevista a La2 i Ràdio 4 . Segons Aguirre, la llei espanyola recull que l’escó «és del diputat, que es deu als seus electors i principis», i no del partit.

Notícies relacionades

El mateix Feijóo va telefonar al socialista Emiliano García-Page aquest dijous. Segons fonts del president de Castella-la Manxa, en la conversa no es va parlar de la votació d’investidura pròpiament, perquè Page no l’hauria «acceptat», tot i que aquestes fonts tot seguit van concretar que el baró rebutja la possibilitat de capitanejar una rebel·lió interna contra Sánchez davant la possibilitat que concedeixi una amnistia. El PSOE té vuit diputats al Congrés que corresponen a Castella-la Manxa.

Tema de conversa

L’opció que parlamentaris socialistes facilitin la investidura a Feijóo per estar en desacord a les cessions i les aliances de Sánchez amb els independentistes i nacionalistes és un assumpte que dirigents autonòmics del PP han parlat lluny de les càmeres des de l’endemà de les generals de juliol. «Potser algun s’ho pensa aquest mes d’agost», es va poder sentir el 26 de juliol a un dels que tenen més pes.