Escàndol en la federació

ERC demana al Congrés acabar amb l’obligatorietat d’anar a convocatòries de la selecció espanyola

ERC demana al Congrés acabar amb l’obligatorietat d’anar a convocatòries de la selecció espanyola

JOSÉ JORDÁN / AFP

1
Es llegeix en minuts
EFE

ERC ha registrat una proposta al Congrés per modificar la Llei de l’Esport, per la qual la presència de qualsevol esportista en la selecció deixi de ser un deure i sigui exclusivament un dret i s’estableixi la capacitat d’elecció lliure per decidir si acudir o renunciar a la convocatòria.

Segons el grup parlamentari, el fet que les jugadores de la selecció espanyola de futbol s’hagin vist obligades a acudir-hi, «quan específicament han emès comunicats previs renunciant a formar part d’aquesta, ha reobert el debat sobre l’obligatorietat d’acudir a les convocatòries de les federacions estatals», ja que renunciar pot comportar multes molt elevades i la suspensió de la llicència federativa.

«Des d’ERC hem demanat en reiterades ocasions que aquesta obligatorietat se suspengui, recolzant-nos en la defensa de l’autonomia de la voluntat de les i els esportistes, així com en l’arbitrarietat amb què s’apliquen les anomenades sancions», va apuntar el grup republicà, que té set disputats en aquesta legislatura.

En la defensa de la seva iniciativa, ERC apunta que cada any «hi ha grans estrelles masculines de gran reconeixement i fama mundial que s’absenten en les convocatòries estatals al·legant motius personals, sense que es plantegi cap mena de problema».

«No obstant, davant una renúncia col·lectiva promoguda pel malestar sorgit arran del ‘Cas Rubiales’ i la falta de canvis estructurals a la federació que garanteixin la igualtat i la no-discriminació de gènere, aquestes es veuen coaccionades a formar part d’un espai en què no desitgen estar i en què no se senten segures», afegeix.

Notícies relacionades

La proposta inclou entre les seves modificacions la redacció de l’article 22 de la llei, perquè es consideri un dret dels esportistes «acudir o renunciar a les convocatòries de les seleccions a la seva lliure elecció, en els termes que s’estableixin reglamentàriament», així com la del 51 i la 104, perquè no acudir a la selecció no es consideri infracció molt greu i no comporti sanció.

El grup Republicà va assegurar que «continua mantenint l’objectiu d’una selecció catalana oficialment reconeguda», però, al seu entendre, «tot l’ocorregut va més enllà d’un tema merament esportiu, perquè sens dubte es tracta d’una qüestió de drets i de feminisme».