Tribunals

L’Audiència Provincial de Madrid celebrarà des del 12 de desembre el judici contra l’exministre Rato

La Fiscalia interessa 70 anys de presó per a ell per fins a 11 delictes i per defraudar més de 8 milions

L’Audiència Provincial de Madrid celebrarà des del 12 de desembre el judici contra l’exministre Rato
2
Es llegeix en minuts
Tono Calleja
Cristina Gallardo

L’Audiència Provincial de Madrid ha posat data per a la celebració del judici contra l’exministre d’Economia Rodrigo Rato per presumptes delictes contra la Hisenda Pública, blanqueig de capitals i corrupció en els negocis, en el marc de la causa sobre el presumpte origen il·lícit del seu patrimoni: arrencarà el 12 de desembre del 2023 i es preveu que quedi vist per a sentència el 2 de maig del 2024.

Així consta en una providència del lletrat de l’Administració de Justícia, datada aquest dimecres i a la qual ha tingut accés Europa Press, i en què s’apunta que llevat de modificacions el primer dia i fins al 15 de desembre s’esbombaran les qüestions prèvies, mentre que la pràctica de la prova començarà el 9 de gener del 2024 amb l’interrogatori als acusats.

Es pot recordar que segons el resultat de la investigació, Rato hauria mantingut des del 1999 un patrimoni ocult a la Hisenda Pública a través de diverses societats amb les quals hauria realitzat contínues activitats d’inversió financera mitjançant comptes bancaris a les Bahames, Suïssa, Mònaco, Luxemburg i el Regne Unit, entre altres llocs. La Fiscalia Anticorrupció demana inicialment 70 anys de presó per a l’exministre d’Economia per defraudar més de 8 milions d’euros.

Així mateix, en una interlocutòria datat aquest dimarts 19 de setembre, la Secció número 7 d’aquesta audiència provincial es pronuncia sobre la prova a practicar en el plenari i que ha sigut interessada tant per la Fiscalia com per l’Advocacia de l’Estat i els fins a 12 encausats.

Les proves proposades

En aquest sentit, a més d’admetre per al Ministeri Públic la declaració dels acusats i dels representants de les mercantils encausades, aprova una vintena de testificals i algunes de pericials d’Hisenda i d’unitats policials especialitzades.

Quant a la prova proposada per la defensa de Rato, el tribunal acorda la majoria de les sol·licituds de testificals si bé denega que declari l’exministre Rafael Catalá «ja que el seu testimoni es proposa per suposades manifestacions realitzades amb caràcter general i que no tenen rellevància per a l’enjudiciament dels fets presumptament comesos pels acusats».

Notícies relacionades

Tampoc accepta la testifical de Santiago Menéndez, que va ser director de l’Agència Tributària entre el 2013 i el 2018, i que també va proposar la defensa de l’exministre. Ho va plantejar perquè testifiqués «en relació amb les seves declaracions públiques sobre les investigacions prèvies a la denúncia primerenca que van realitzar els funcionaris que ell dirigia» i que va donar lloc a l’inici de la causa.

Es pot recordar que el Jutjat d’Instrucció Número 31 de Madrid, on s’ha investigat aquest assumpte, va dictar acte d’obertura de judici oral el juny del 2021, assenyalant Rato per la presumpta comissió d’11 delictes contra la Hisenda Pública, de blanqueig de capitals i de corrupció en els negocis.