Investidura

Feijóo insisteix a utilitzar el terme «encaix» de Catalunya per destacar que el límit és la Constitució

Assegura que va utilitzar «la terminologia independentista a propòsit» per insistir que els problemes territorials s’han de resoldre dins del marc legal

Feijóo s’obre a un pacte d’Estat per buscar un nou «encaix» per a Catalunya

Feijóo insisteix a utilitzar el terme «encaix» de Catalunya per destacar que el límit és la Constitució

EFE / Zipi

2
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

Alberto Núñez Feijóo insisteix en el fet que els plantejaments de Carles Puigdemont per donar suport a una investidura (llei d’amnistia, obrir el camí cap al referèndum d’autodeterminació i defensa de la unilateralitat) són «il·legals» i el seu partit no els acceptarà. Hores després d’haver admès que fa falta «donar una proposta i buscar un encaix del problema territorial de Catalunya» dins de la Constitució –ho va fer dimecres des de les Canàries i provocava algunes crítiques en privat dins de l’estructura del PP català– va assegurar que havia utilitzat «la terminologia independentista a propòsit».

«Si volen parlar d’encaix, que és com ho anomenen, el que dic és que o és en un pacte d’Estat o no serà; o és dins de la Constitució i de la llei o no serà», va remarcar en una entrevista al programa ‘Espejo Público’. Era la manera de mirar de concloure una nova polèmica sorgida de les seves paraules en un tema sempre sensible dins del PP i que va revifar la inquietud que s’anava produint per la seva intenció d’asseure’s a parlar amb Junts, també per la investidura. Aquesta decisió finalment va ser revocada després d’escoltar la compareixença de Puigdemont. A Génova buscaven una excusa per poder dir amb claredat que no hi hauria reunió

En tot cas, Feijóo també va voler enviar aquest dijous alguns missatges interns davant el soroll constant que hi ha entorn del PP català però que, en realitat, almenys per ara, no ha sigut amplificat en altres territoris. «Jo no sé si en el partit en el qual militen Alfonso Guerra i Felipe González no se l’entén. Jo no tinc aquest problema en el meu partit. Soc el candidat a la presidència del Govern i això fa que hagi de presidir el partit i, alhora, intentar aconseguir una majoria suficient per governar Espanya», va dir.

Notícies relacionades

El líder conservador nega així que hi hagi un malestar intern amb la seva estratègia. Com va publicar aquest diari, els moviments de Feijóo van encaminats a treure el PP d’un aïllament absolut, no tant pensant en la investidura, sinó a mitjà o llarg termini si, per exemple, hi hagués noves eleccions. El convenciment és que no tornaran a la Moncloa si no aconsegueixen esquerdar els suports del bloc de Pedro Sánchez, que en aquest moment compta amb tots els partits nacionalistes i independentistes amb la sola excepció de Coalició Canària.

«La majoria de votants han triat igualtat, Constitució i acords. I jo el que intento és buscar acords dins de la Constitució i a través de pactes d’Estat», va assegurar Feijóo, per deixar clar que les seves picades d’ullet o els seus missatges cap a altres territoris continuaran sent-hi, però que no tindran cap sortida que no sigui pactada en el marc constitucional. És la línia vermella que el PP dona per fet que el PSOE depassarà.