Govern i ERC «celebren» que Puigdemont s’obri a negociar amb el PSOE: «Hem estat molt sols»

ÁNGEL GARCÍA MARTOS

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«¡Benvingut, Carles Puigdemont, al camí que va emprendre ERC el 2019! Només li desitjo que no pateixi els atacs i els insults que ERC i els seus representants, sense anar més lluny en l’última Diada, han rebut al llarg d’aquests llargs quatre anys». És la primera reacció d’una veu del partit republicà després de sentir les paraules de l’expresident a Brussel·les. «Tot i que els portem quatre anys d’avantatge, i es nota, esperem que ens puguin aconseguir», va continuar digne. ¿Es nota? «Per descomptat. Aquests quatre anys de camí ens han portata l’acord per a l’amnistiaque ara cal concretar», insisteixen.

Pel camí, aquesta font deixa així com qui no vol la cosa la pregunta d’aquesta diada, sobretot per als republicans: ¿Rebrà l’ara dialogant amb Madrid Junts el xarop de bastó de què van disfrutar els líders d’ERC l’Onze de Setembre de l’any passat per part de les més recalcitrants bases de l’independentisme?

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va dir exactament el mateix, això sí, filtrat per la presència dels micròfons. Portes endins de la seu republicana del carrer republicà es vivia «la més profunda satisfacció», va descriure una veu del partit amb certa sornegueria, d’aquells que consideren que el temps els dona la raó. «En nom del Govern ens felicitem que Junts es decanti per la negociació. Aquest Executiu sempre ha cregut que el diàleg, la negociació i l’acord són la via més eficaç per acabar amb la repressió i per a la resolució del conflicte polític, per això s’ha treballat i celebrem aquest canvi».

Quant a les condicions exposades per l’expresident, en les quals s’aprecia la gran reivindicació postconvergent de la campanya electoral, el ‘sí’ a Pedro Sánchez a canvi del traspàs a Catalunya de les facultats per a l’organització d’un referèndum d’autodeterminació a un segon nivell, Plaja va asseverar que el Govern «les comparteix plenament».

«Compartim plenament els objectius exposats», va assegurar Plaja, que, això sí, va preferir valorar la música i obviar la lletra, sabedora, potser, que la pura exposició d’unes condicions gens inabordables per a Sánchez havien d’anar acompanyades de certa tensió verbal.

Vist el panorama d’uns i d’altres, tan oberts a la negociació atès que Junts ja no acaricia la idea de «bloquejar l’Estat», com dictava la seva, fins ahir, retòrica, el Govern veu una «oportunitat d’or» perquè l’independentisme «uneixi forces» per forçar el Govern espanyol a aprovar una amnistia i avançar cap a l’autodeterminació.

Sobre la viabilitat de les condicions de Junts, Plaja va asseverar, englobant les exigències d’ERC amb les de Junts, que «la pilota és a la teulada de Pedro Sánchez. Ell és el que vol ser president i té la responsabilitat de no deixar camp expedit a la dreta més rància i a l’extrema dreta perquè prengui el poder a Espanya».

Delegació republicana

Notícies relacionades

Una reduïda delegació d’ERC, amb Teresa Jordà i Francesc-Marc Álvaro, diputats al Congrés, van viatjar a Brussel·les per escoltar en directe Puigdemont. «Hem estat sols, molt sols, però només podem celebrar que la política ens porti a la política, això és, negociar. ERC ho fa des de fa quatre anys i això ens ha permès arribar a una fase consolidada. Hem arrossegat l’Estat a una taula de negociació per assumir que entre Espanya i Catalunya hi ha un conflicte polític de primer ordre», va dir Jordà en consideració als mitjans després de la conferència.

En la mateixa línia que Junts, va voler recalcar que les converses amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez són incipients: «La negociació de la investidura no ha començat i el que ha fet Puigdemont és establir un marc de negociació», va sentenciar Jordà, que, després, va fer una reflexió prec, molt en la línia de la que minuts després faria Plaja : «Davant el desencant de les bases independentistes hem de ser conscients que les urnes ens han donat als partits [ERC i Junts] una aritmètica que ens permet fer un gran avanç cap a l’autodeterminació i l’amnistia».