Mesa del Congrés

Armengol admet «complexitats» per a l’ús de les llengües cooficials i buscarà el consens

Armengol admet «complexitats» per a l’ús de les llengües cooficials i buscarà el consens

JESÚS HELLÍN / EPC

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La nova presidenta del Congrés, la socialista Francina Armengol, ha puntualitzat aquest divendres que el seu objectiu és implantar al més aviat possible l’ús de les llengües cooficials al Congrés, però que abans buscarà el consens de totes les formacions polítiques, així com els requeriments tècnics que suposa aquesta implantació.

Armengol ha insistit que el seu «compromís» amb aquest objectiu és «fer-ho el més ràpid possible», però primer farà una ronda prèvia amb els grups parlamentaris. A més ha confirmat davant els micròfons de la cadena SER que haurà de «mirar amb els serveis tècnics de la Cambra totes les possibilitats per després prendre la decisió».

Amb l’arrencada de la 15a legislatura al Congrés, la nova presidenta va apuntar que permetrà l’ús del català, l’eusquera i el gallec des del primer moment en les sessions plenàries. Tot i així Francina Armengol ha recordat que tan sols fa 22 hores que és presidenta del Congrés.

«Complexitat d’implantació»

Armengol ha insistit que Espanya és un país «amb una riquesa meravellosa, amb identitats i pobles diferents, i amb idiomes cooficials. Un país amb diversitats que ens fan grans», i ha incidit que aquesta Espanya «real» s’ha de traslladar al Congrés, com a seu de la sobirania nacional.

Notícies relacionades

«I que puguem utilitzar les llengües cooficials al Congrés és un fet de normalitat democràtica», ha assenyalat al referir-se que així ho han de sentir els que «estimen en una llengua diferent del castellà».

No obstant, Armengol, preguntada per les necessitats tècniques a l’hora de fer ús d’altres llengües al Congrés, com l’ús d’orelleres per a les traduccions, ha reconegut la complexitat de la seva implantació i ha dit que «cal veure les possibilitats tècniques que tinguem».