REUNIÓ AMB ELS SEUS GRUPS PARLAMENTARIS

Feijóo reivindica la seva victòria i proposa Gamarra per al Congrés i Rollán per al Senat

Gamarra coneix a la perfecció el Congrés, el reglament de la Cambra i els procediments de la institució. És un dels motius que més ha pesat per a la seva designació

Sánchez demana suport a Junts per «superar els conflictes que van esquinçar» Espanya

Nova advertència de Puigdemont al PSOE: «Fan falta fets comprovables» per al suport de Junts

2
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

El PP proposarà Cuca Gamarra, secretària general del partit i fins ara portaveu al Congrés, com a candidata a la presidència de la Cambra baixa, la tercera autoritat de l’Estat. Els rumors s’han anat acumulant al llarg del matí, però en el nucli dur d’Alberto Núñez Feijóo va evitar confirmar cap nom. Ha sigut el líder conservador qui, directament, ho ha comunicat als seus grups parlamentaris aquesta tarda.

Al matí va reunir el seu comitè de direcció i, segons diferents presents, va evitar parlar de candidatures. Però el PP va fer públiques diverses fotografies de Feijóo i Gamarra junts en un despatx. Per alguns dirigents era la prova definitiva. Gamarra coneix a la perfecció el Congrés, el reglament de la Cambra i els procediments de la institució. És un dels motius que més han pesat per a la seva designació.

El PP està convençut que és possible aconseguir el control de la Mesa, tot i que el desenllaç no arribarà fins aquest dijous en una jornada que promet ser d’infart. Els números dels dos blocs estan molt ajustats. Malgrat que Coalició Canària no revela el seu vot, fonts populars donen per fet que comptarien amb el seu suport, igual que el del diputat d’UPN i els 33 de Vox. Això els situa en 172 diputats.

Notícies relacionades

Feijóo està treballant en una doble línia. La primera, la que realment li donaria garanties, és la del PNB. Els nacionalistes bascos han tancat fins ara totes les portes al PP, començant per la investidura. Però sobre la Mesa han evitat pronunciar-se. La diputada de Coalició Canària també pot tenir la clau i el PP governa amb aquest partit a les illes. El fet que siguin els nacionalistes canaris els que estiguin obrint la via que el PNB tingui un lloc rellevant a la Mesa (arribant a proposar la presidència) no és una qüestió menor. Si Coalició Canària i el PNB van junts en una equació, podria ser beneficiós per al PP.

La segona opció, donant per fet que el PNB es mantingui en el bloc de recolzar Pedro Sánchez i la seva candidata, la balear Francina Armengol, deixa en mans de Junts la decisió. Perquè si Coalició Canària recolza el PP, el partit de Carles Puigdemont hauria de donar el seu vot a Sánchez. I el preu dels independentistes dirigits per l’expresident no deixa de pujar. El PP no descarta en aquest punt que Junts es despengi.