Puigdemont carrega contra el Ministeri de Cultura: «La rumba catalana no es toca»

Yves Herman

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El camí perquè la rumba catalana sigui declarada com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat ja ha començat amb traves en la seva fase preliminar.

Així ho ha denunciat la Plataforma per a la Defensa de la Rumba Catalana, organisme que ha denunciat que tècnics del Ministeri de Cultura els han «recomanat» que la seva candidatura parli millor de «rumba espanyola» i incorpori suports d’altres comunitats autònomes. Des de la Platafoma lamenten que no es comprengui que l’adjectiu «catalana» té a veure amb l’origen d’un gènere que «es balla a tot Espanya».

Carles Puigdemont s’ha fet ressò de la situació en el seu compte personal, on ha recordat la jornada on els promotors van exposar el seu projecte fa vuit anys perquè la rumba catalana fos Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, assenyalant que aquests ja comptaven que el camí no seria del tot fàcil.

«L’encara ministre Miquel Iceta s’ha encarregat de demostrar que, lamentablement, tenien raó. La rumba catalana es toca [...] però no es toca», conclou en un tuit l’expresident, donant suport als promotors del projecte cultural.

En aquests moments, Espanya compta amb 49 inscripcions a la Llista de Patrimoni Mundial i 19 a la de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, totes dues de la Unesco.

Notícies relacionades

La pròxima reunió del Comitè de Patrimoni Mundial es farà el setembre a Riad i allà s’estudiarà la candidatura de Menorca Talaiòtica. En pròximes cites s’estudiaran les de Cultura Sidrera i Paisatge de l’Olivar.

I està en procés d’elaboració de l’expedient la proposta de la jota per ser presentat al Consell de Patrimoni Històric el març del 2024.