Conflicte competencial

ERC aposta per portar la llei estatal de vivenda al TC amb una proposta al marge de Junts

ERC aposta per portar la llei estatal de vivenda al TC amb una proposta al marge de Junts

Alberto Paredes

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Malgrat que el seu vot a favor va ser determinant perquè s’aprovés a l’abril al Congrés, ERC és partidària de recórrer la llei de vivenda al Tribunal Constitucional. Així ho han explicat aquest dimarts els republicans després del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries (CGE) que conclou que alguns articles de la norma vigent, entre els quals els que afecten el límit del preu dels lloguers i la declaració de zona tensionada, vulneren competències de la Generalitat. Va ser Junts que va plantejar aquesta col·lisió i va reclamar l’informe esmentat, motiu pel qual s’ha convocat un ple l’1 de setembre perquè el Parlament voti si porta la llei als tribunals.

Davant aquesta tessitura, els republicans han optat per registrar una proposta pròpia per recórrer-la, d’una banda, per defensar l’autogovern de Catalunya, i, de l'altra, «mantenir l’essència» i els «avenços en matèria habitacional» que entenen que suposa una llei que van negociar amb el PSOE i que va ser aprovada conjuntament pels socialistes, Unides Podem, els republicans i Bildu. Els postconvergents van votar-hi en contra, com el PNB, el PDECat, la CUP i Coalició Canària, argumentant que envaïa competències autonòmiques. Al bloc del ‘no’ també s’hi van situar el PP, Vox i Cs.

Notícies relacionades

ERC argumenta que la proposta de resolució registrada recull les recomanacions del CGE, òrgan amb caràcter consultiu, i, alhora, defensa que gràcies al seu suport a aquesta norma es va aconseguir fixar un límit als preus del lloguer i «posar fre a l’especulació i els abusos» en matèria de vivenda. Uns avenços que, recorden, «ja existien» a Catalunya amb la llei «pionera» que va aprovar fa tres anys el Parlament i que va ser recorreguda per la Moncloa.

El PSC hi votarà en contra

Perquè es presenti formalment el recurs davant el Tribunal Constitucional és necessari que una de les propostes, sigui la de Junts o sigui la d’ERC, obtingui majoria. Per ara, el PSC ha manifestat en declaracions a EL PERIÓDICO que el seu vot serà contrari, mentre que els Comuns asseguren que no abordaran aquesta qüestió fins a finals d’agost, és a dir, quan faltin pocs dies per a la celebració del ple. La votació es produirà enmig de les negociacions dels socialistes amb els independentistes per a la investidura de Pedro Sánchez.