Operació antiterrorista de la Guàrdia Civil

Detinguts els dos principals captadors gihadistes de menors a Espanya

1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

La Guàrdia Civil ha detingut dos captadors del terrorisme gihadista a Zamora i la capital valenciana, implicats en el que l’institut armat considera que és l’estructura de reclutament més gran de joves i menors a Espanya.

‘Dawlat al-Islam Baquiyah’ (l’Estat Islàmic es manté i s’expandeix) es llegia en una de les seves pintades a València. Amb aquesta i multitud de missatges ‘online’, volien assegurar relleu per al terrorisme islamista. S’havien convertit en dos focus de difusió d’ideologia radical islamista i s’havien especialitzat a detectar els seguidors més fàcilment convertibles en prosèlits del gihad violent, sobretot joves en risc d’exclusió.

Els dos detinguts van ser posats aquest divendres a disposició judicial i així es culminava l’operació Raijin contra aquesta estructura, que s’ha desenvolupat amb col·laboració de la DGST, la policia d’informació marroquina i sota direcció del Jutjat Central d’Instrucció 3 de l’Audiència Nacional.

Actuant en dos punts distants del mapa espanyol, els dos captadors es coordinaven en el llançament ‘online’ de postulats del terrorisme gihadista, especialment a les xarxes socials. Part dels seus missatges actuaven com a esquer, per identificar consumidors amb certa inclinació a favor de les seves tesis sobre els quals intensificar l’adoctrinament.

Menors captats

L’operació ha estat comandada pel Servei d’Informació de la Guàrdia Civil. Les investigacions de l’operació Raijin s’havien iniciat el 2022.

Notícies relacionades

Fins al moment, l’institut armat ha identificat desenes d’aquests lectors en 10 províncies. La majoria dels consumidors anotats són menors de 18 anys. Aquests casos estan sent supervisats per personal expert en intervenció i atenció a víctimes menors d’edat.

La Guàrdia Civil ha informat aquest dissabte que els dos captadors no només limitaven la seva propaganda a l’espai cibernètic; també feien pintades de carrer amb lemes del Daesh. A més, traduïen tota mena de contingut gihadista produït en altres idiomes, per fer-lo intel·ligible a públic hispanoparlant.