‘No’ a contactes «bilaterals»

El PP demana a Montero que convoqui tan aviat com pugui les comunitats per parlar de finançament

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El model de finançament autonòmic del règim comú (el que afecta totes les comunitats menys Euskadi i Navarra) està caducat des del 2014. S’hauria de renovar cada cinc anys, però en aquelles dates, el Govern de Mariano Rajoy (PP) no va veure oportú recalcular-lo perquè Espanya estava sortint de la crisi del 2008 i, com deia el llavors ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, la caixa era buida i hi havia poc o res a repartir. Tampoc ha rematat l’assumpte Pedro Sánchez des del 2018, quan va arribar al Govern amb la moció de censura. La ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, va avançar amb experts i contactes amb les comunitats diversos documents per intentar reformar el sistema, però les nombroses eleccions en aquesta etapa (andaluses el 2022 i totes les d’aquest any) van dificultar la missió.

Ara, aquests dies, Montero ha admès que el finançament autonòmic pot ser una variable clau en les converses entre el PSOE i els partits als quals vol demanar el seu suport per a la investidura de Sánchez, en especial, Junts i ERC. La condonació del deute de Catalunya, un assumpte que ja s’ha parlat en el passat recent, pot ser especialment atractiu per a aquestes dues formacions, tot i que aquesta petició és transversal i també ha arribat des de comunitats governades pel PP, com Múrcia.

Davant aquest debat, el vicesecretari del PP, Juan Bravo, va recomanar aquest dimecres que el Govern, que està en funcions, convoqui el Consell de Política Fiscal Financera (CPFF), l’òrgan on són presents l’Estat i les comunitats. Bravo no vol que el Govern de «manera bilateral» assumeixi cap compromís per «aconseguir vots» per a la investidura de Sánchez.

Un debat vell

L’assumpte de la condonació és un debat vell. L’octubre del 2021, Montero, en seu parlamentària es va comprometre amb Joan Baldoví (Compromís), a abordar l’assumpte quan s’obri el meló del finançament autonòmic. La ministra va assenyalar que l’«insuficient finançament» en algunes comunitats autònomes (va citar el País Valencià i Múrcia) «ha generat» almenys «una part molt important del deute».

Notícies relacionades

Aquestes paraules de Montero a Baldoví al Congrés van ser aquell dia celebrades per Fernando López Miras (PP), president de la Regió de Múrcia. Segons va dir López Miras hi ha informes que diuen que «aproximadament el 90%» de la seva comunitat «és deguda a aquest infrafinançament durant tants anys rebent menys que la resta d’Espanya» i menys del que li correspon.

En la mateixa línia que Bravo, el vicesecretari d’Organització, Miguel Tellado, ha declarat que «l’ús partidista del sistema de finançament és un error que cap Govern ha de cometre i menys per facilitar la investidura de qui ha perdut les eleccions».