La distribució de recursos

La Generalitat lamenta que Catalunya «torna a ser perjudicada» pel model de finançament

La Generalitat lamenta que Catalunya «torna a ser perjudicada» pel model de finançament
1
Es llegeix en minuts

La consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha lamentat que Catalunya «torna a ser perjudicada» pel model de finançament, segons un comunicat de la Generalitat aquest dissabte. La Generalitat va publicar aquest divendres els resultats de la liquidació del model de l’any 2021 que mostren que Catalunya és la tercera comunitat autònoma que més recursos recapta, la dècima que més rep i cau fins a la 14a i penúltima posició si es té en compte el cost de vida.

En concret, Catalunya va aportar un 17,7% més ingressos que la mitjana i la posterior redistribució va provocar que ingressés un 2,1% menys, mentre que si es té en compte el cost de la vida, va rebre un 12,1% per sota de la mitjana. Les dades mostren que cada català va aportar 3.153 euros i en va rebre 2.848, que van descendir a 2.558 amb el cost de la vida. La Generalitat ha assegurat que aquestes dades «posen de manifest que els mecanismes de redistribució i anivellament que utilitza el model de finançament fan que el repartiment de recursos entre territoris no sigui equitatiu».

Notícies relacionades

Mas ha criticat que l’actual model és «injust i caduc» i ha assegurat que els catalans paguen molt per sobre de la mitjana i, en canvi, reben per sota. Ha recordat que el model s’hauria d’haver revisat el 2014 i el 2019, però que «cap govern espanyol, ni del PP ni del PSOE, ha volgut tocar», i ha lamentant que sigui la vegada que el sistema ha estat més anys sense canvis des que es va aprovar la primera llei de finançament autonòmic. Ha assegurat que «aquest infrafinançament se suma a la inexecució reiterada d’inversions de l’Estat a Catalunya», i ha recordat que el 2021 el Govern va executar el 36% de les inversions pressupostades a Catalunya.

Justament durant la campanya electoral, els socialistes van prometre abordar la reforma del model de finançament durant la pròxima legislatura, tot i que des del PSC van reclamar al Govern que s’impliqui en lloc de deixar la cadira buida en un debat que sembla que serà complex per les diferents visions territorials.