Eleccions del 23J

ERC incorpora Marta Rovira entre els negociadors per a la investidura i obre debat intern després del declivi electoral

La número dos dels republicans al Congrés, Teresa Jordà, serà la portaveu en el diàleg amb el PSOE i Sumar

El vot dual de Catalunya: diferents paperetes al Congrés i al Senat

MAPA | Els 9 escons que podrien ballar amb el vot de l’estranger i complicar la governabilitat

ERC incorpora Marta Rovira entre els negociadors per a la investidura i obre debat intern després del declivi electoral
2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La direcció d’ERC ja ha posat fil a l’agulla per mirar de negociar la investidura de Pedro Sánchez i ha designat els equips que l’encapçalaran. Un diàleg que, bàsicament, tindrà dos fronts. D’una banda, aconseguir un nou acord amb el PSOE i Sumar que eviti una repetició electoral, i de l’altra, intentar teixir noves complicitats amb Junts que permetin pactar un preu conjunt de l’independentisme a aquesta investidura.

No obstant, de moment, la part que més apressa els republicans és la que engloba la constitució de les Corts, prevista per al 17 d’agost. Aquesta part de les negociacions la portaran a terme les cares visibles a l’hemicicle, Gabriel Rufián i Teresa Jordà, i Sara Bailac, per part del Senat. I tindran com a portaveu de l’equip l’exconsellera d’Acció Climàtica. L’objectiu serà tenir grup propi, una cosa que el PSOE sembla que els ha ofert ja extraoficialment.

Més pausadament, per gestionar el contingut més estratègic i polític de les converses, entraran al terreny de joc alguns dels pesos pesants de la formació, encapçalats per la secretària general, Marta Rovira, i també hi haurà Juli Fernández, Josep Maria Jové i Marta Vilalta.

Uns perfils de la direcció que ERC espera que serveixin per crear un «espai estratègic» amb els postconvergents que permeti definir les condicions a Pedro Sánchez. De fet, tal com va avançar EL PERIÓDICO, aquesta setmana ja s’han produït els primers contactes entre Marta Rovira i Jordi Turull. I, segons apunten des de la seu del carrer de Calàbria, també hi ha hagut ja converses amb el PSOE i Sumar, tot i que estan en una fase incipient.

Els republicans consideren prioritari recompondre la unitat independentista per tenir més força negociadora a Madrid, i que es trobin fórmules per avançar en l’amnistia i l’autodeterminació. A més, ERC també posarà a sobre de la taula de negociació el compliment dels acords de la taula de diàleg de l’anterior legislatura, com l’ús del català al Parlament Europeu, així com el traspàs de Rodalies i una solució per posar fi al dèficit fiscal. Els republicans no volen una repetició electoral, però també avisen que no pensen renunciar a aquestes demandes.

Autocrítica de les patacades electorals

D’altra banda, a causa dels mals resultats de les eleccions municipals i generals, després de perdre prop de 300.000 vots el 28M i continuar retrocedint el 23J, ERC ha començat ja un «diàleg intern» que s’allargarà fins al desembre per analitzar els resultats amb la militància i avaluar si és necessari portar a terme canvis en l’estratègia i en el lideratge del partit.

Notícies relacionades

En aquest sentit, s’han designat fins a 80 persones de diferents territoris i sectors perquè, segons fonts de la formació, liderin cinc «grans reflexions»: analitzar per què hi ha una «pèrdua de la confiança» dels electors, i especialment entre el ‘target’ dels «joves i les dones»; posar sobre la taula si és necessari fer canvis; també si cal modificar l’estratègia comunicativa perquè el «relat» arribi millor a la ciutadania, i intentar convertir el partit en una formació «del segle XXI».

Les propostes que es facin en el marc d’aquests diàlegs amb la militància seran analitzades per la direcció a finals d’any, quan es prendran «les decisions que corresponguin».