El PSOE creu que el front comú de Junts i ERC acosta la investidura de Sánchez

AFP

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

L’actitud negociadora del PSOE per aconseguir la investidura de Pedro Sánchez és diametralment oposada a la del PP per fer president Alberto Núñez Feijóo. El líder dels conservadors, que va guanyar les eleccions amb 136 escons però va obtenir un resultat insuficient, no para de publicitar els seus contactes i rep rebutjos sonors per part del PNB. Els socialistes, mentrestant, diuen no tenir cap pressa, en espera que es constitueixi el Congrés el 17 d’agost, Feijóo assumeixi el seu «fracàs» (només suma amb Vox i UPN 170 diputats, sis per sota de la majoria absoluta) i llavors ells comencin la interlocució seriosament per aconseguir el suport d’ERC, Bildu i els nacionalistes bascos i l’abstenció de Junts. «Ningú està negociant», insisteixen en la cúpula del PSOE. 

Però això no impedeix que alguns moviments que s’han produït després de les eleccions generals de diumenge siguin vistos amb optimisme per part dels socialistes. Un dels més rellevants, avançat per EL PERIÓDICO dimarts, és la intenció dels postconvergents d’articular un front comú amb els republicans per explorar la investidura de Sánchez. Sense voler anticipar res, fonts tant del PSOE com del PSC consideren que aquest enfocament per part dels partits catalans podria facilitar l’acord. La iniciativa de la formació de Carles Puigdemont, assenyala un dirigent dels socialistes catalans, suposa «una justificació per cedir». 

Els col·laboradors del president en funcions reconeixen que la negociació es presenta al front català més complicada que la de fa tres anys i mig, després de les generals del novembre del 2019. Sánchez en tenia prou llavors amb l’abstenció d’ERC, una cosa que va aconseguir gràcies a la constitució de l’anomenada taula de diàleg entre l’Executiu central i el Govern català. Ara necessita el vot a favor dels republicans, una cosa que el partit de Pere Aragonès ha donat en ocasions gairebé per garantida, i l’abstenció de Junts. Això últim és el més difícil, però el pressentiment en els socialistes és que acabarà fructificant. Entre altres motius, perquè creuen que els postconvergents, que diumenge van obtenir els mateixos escons que Sumar i ERC (7) però van ser la cinquena força en vots a Catalunya, no votaran junt amb el PP i Vox en contra de Sánchez, cosa que abocaria a una repetició electoral.    

El focus, en el PP

Notícies relacionades

Ara, en qualsevol cas, toca tranquil·litat. Que el PP, en el qual ja comencen a aparèixer crítiques a Feijóo, «es cogui en la seva pròpia salsa», expliquen fonts de l’executiva socialista. Ni el PSOE ni la Moncloa anticipen què proposaran a Junts perquè faciliti la reelecció del president en funcions. De moment només han deixat clar què és el que no estan disposats a oferir en cap cas: ni l’amnistia sobre el procés independentista del 2017 ni el referèndum d’autodeterminació que demana Junts. 

«Discreció en les negociacions i publicitat en els acords quan s’aconsegueixin», ha assenyalat aquest dimecres el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, segons el qual els intents negociadors del PP només pretenen emmascarar el resultat electoral. «[Els conservadors] estan entretenint-se a fingir que Feijóo pot tenir una investidura per amagar el seu fracàs –ha argumentat–. A les proves ens remetem. Alguns partits directament li tanquen la porta en les hores següents de rebre la seva trucada».