Missatge clau per al PP

Ayuso diu que no disputarà el lideratge a Feijóo, però revela que l’hi han demanat

Ayuso diu que no disputarà el lideratge a Feijóo, però revela que l’hi han demanat

Alberto Ortega / Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Isabel Díaz Ayuso, presidenta autonòmica i presidenta de l’històricament poderósPP de Madrid, ha ofert aquest dimecres una roda de premsa per donar per acabada la polèmica sobre un possible enfrontament amb Alberto Núñez Feijóo, líder del partit a escala nacional.

Després de les eleccions generals de diumenge, que Feijóo va guanyar però amb un resultat insuficient per poder governar, una part del partit ha mirat Ayuso. La inquietud també ha arribat al mateix equip del president del PP, conscient que el lideratge del polític gallec ha quedat malmès. Esperanza Aguirre, antecessora d’Ayuso en el doble càrrec a Madrid, va arribar a dir dimarts que «el futur» del PP passa per la jove política. Conscient de la capacitat d’influència d’Aguirre, la presidenta autonòmica ha decidit aclarir les coses. Ayuso ha agraït a la veterana política la seva confiança, però ha frenat en sec el seu desig. «No pot ser que dijous siguéssim en un míting amb el president, aplaudint-lo, donant-li el nostre suport i dimarts llençant-lo per un pont [...] No som podemites», ha afirmat davant els periodistes.

Això sí, a preguntes de la premsa, ha volgut revelar que ha rebut missatges per animar-la a fer un cop a la taula i disputar el càrrec al seu cap de files. «Però no els estic ni obrint», ha deixat anar.

La intervenció d’Ayuso ha sigut seguida en directe per diversos barons preeminents en el PP. Un insistia, com ja apuntava dilluns, que en aquests moments «no hi ha clima» en el partit per a cap altre relleu traumàtic. S’ha de recordar que la presidenta madrilenya va acabar amb Pablo Casado, líder del PP entre el juliol del 2018 i l’abril del 2022, perquè va acusar Ayuso de tenir una conducta «no exemplar» per concedir al seu germà una comissió desorbitada en un contracte de mascaretes en plena pandèmia.

El pols el va guanyar ella amb l’ajuda del mateix Feijóo i Juanma Moreno, president de la Junta d’Andalusia. Ella i Moreno són en aquests moments les dues cares del futur del partit en l’era post-Feijóo, arribi quan arribi.

Un altre president autonòmic apuntava aquest dimarts en clau interna que Ayuso «no pot tenir dos cadàvers en el seu compte si vol tenir números per liderar el PP algun dia». «En el partit no s’entendria aquesta manera d’actuar», continuava. El polític gallec, a més, ha aconseguit augmentar el nombre d’escons de 89 a 136 i el calendari que té per endavant no és fàcil, amb eleccions europees, gallegues i basques l’any vinent. No és el moment més fàcil per encapçalar les files populars.

El «sí» del Rei

Notícies relacionades

En la intervenció, Ayuso ha donat per fet que Sánchez continuarà de president del Govern gràcies als «enemics d’Espanya», en referència aERC, Junts i EH Bildu. Respecte a què creu que ha de fer ara Feijóo, que ha assegurat que vol intentar construir una majoria parlamentària que s’entreveu impossible, Ayuso ha afirmat que entén que vulgui «lluitar» per fer-ho. «L’única batalla que es perd és la que no es fa», ha dit abans de mostrar el seu desig que Felip VI li doni el «sí» com a candidat per presentar-se a la investidura. «Tant de bo el tingui i pugui presentar el seu projecte», ha apuntat.

Feijóo disposa de dues vies per convertir-se en president i cap pinta bé: amb l’ajuda del PSOE, demanant-li l’abstenció o un pacte entre «dos partits d’Estat»; o forjant una aliança amb Vox, el PNB, Coalició Canària i Unió del Poble Navarrès que els nacionalistes bascos ja han vetat. Davant la primera opció, la presidenta madrilenya ha avisat Feijóo que «amb el desastre no s’ha de pactar» i ha afegit que veu «francament difícil aconseguir el suport del Partit Socialista». La dirigent, això sí, ha marcat la diferència entre Sánchez i la resta de parlamentaris socialistes, i ha al·ludit a la possibilitat de convèncer-ne alguns perquè recolzin Feijóo, una cosa a la qual hores abans s’havia referit el portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, que ha parlat de diputats del PSOE «bo».