Eleccions del 23J

Junts avisa que la «pinça» ERC-PSC a la Diputació dificulta el front comú a Madrid

Junts avisa que la «pinça» ERC-PSC a la Diputació dificulta el front comú a Madrid

GERARD ARTIGAS / ACN

1
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Junts considera que l’entrada d’ERC al govern de la Diputació de Barcelona, presidit pel PSC, posa en «dubte l’honestedat» dels republicans a l’hora de fer un front comú independentista per pactar la investidura de Pedro Sánchez. Així ho ha advertit el portaveu de la formació, Josep Rius, que veu el moviment com una «pinça entre ERC i el PSC per mirar de destruir Junts per Catalunya».

Els postconvergents han acusat els seus exsocis al Govern d’haver pactat per la «porta de darrere» i d’haver intentat «amagar-lo» fins després de les eleccions del 23J perquè no els perjudiqués a les urnes. Els republicans van perdre més de 400.000 vots respecte al 2019.

En declaracions des de la Cambra catalana, Rius també ha retret als republicans que hagin pactat amb el PSC les diputacions de Lleida i Tarragona, la presidència de les quals anirà a càrrec d’ERC, havent-hi una «alternativa» independentista. I, segons el portaveu, seria «oportú» preguntar-se si aquesta aliança es pot traslladar també a l’Ajuntament de Barcelona, on el PSC governa en minoria després d’haver desbancat Xavier Trias, que va ser el més votat.

Notícies relacionades

Malgrat aquests retrets, Rius no ha tancat la porta a asseure’s a parlar amb ERC de les condicions a una investidura de Sánchez, però ha advertit que ha de ser per parlar de la «independència» i mantenint una relació que sigui «sincera i honesta».

Junts ja ha defensat que les demandes a Sánchez haurien d’acordar-se conjuntament en el marc d’un «front comú» de l’independentisme –que inclogués també la CUP i entitats independentistes– i es va oferir per «liderar-les», malgrat haver quedat per darrere dels republicans en vots. Per als postconvergents, les exigències als socialistes haurien de passar per l’amnistia i l’autodeterminació.