Junts tanca files i espera un moviment de Sánchez per negociar el seu suport

Enric Fontcuberta / EFE

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«La pilota és a la teulada de Pedro Sánchez». Sota aquesta premissa, la direcció de Junts –reunida aquest dilluns a la tarda– ha decidit no posar-se pressió a l’hora de negociar i esperar a veure quina és la proposta del líder socialista, que necessita els seus set diputats per aconseguir la investidura. Així ho ha explicitat en la roda de premsa posterior el vicepresident i portaveu de la formació, Josep Rius, que ha assegurat que el seu partit no donarà els seus vots «a canvi de res» i que negociarà «partint de dos eixos: l’autodeterminació i l’amnistia».

Rius, no obstant, no ha volgut avançar en què es traduiran aquestes demandes, tot i que ha assegurat que «podria servir» la proposta feta durant la campanya per la candidata del partit, Míriam Nogueras, de demanar les transferències per celebrar un referèndum. Tanmateix, el portaveu dels postconvergents ha defensat que les demandes haurien d’acordar-se conjuntament en el marc d’un «front comú» de l’independentisme i s’ha ofert per «liderar-les», a pesar a haver quedat per darrere d’ERC per 70.000 vots.

Indult anticipat a Puigdemont

En el marc de la desjudicialització, Rius ha descartat que busquin una «solució personal» per a Puigdemont i ha descartat «totalment» que pugui passar per un indult anticipat a l’expresident. En aquest sentit, ha defensat que encara queden milers de «causes obertes» que afecten «milers» d’independentistes anònims, per la qual cosa ha avisat que la solució hauria de ser «col·lectiva» i que ha de ser l’amnistia.

Unes declaracions que arriben el mateix dia que la Fiscalia ha demanat al Suprem que ordeni una nova ordre de crida i cerca contra Puigdemont, després de perdre la immunitat europea. Justament sobre això ha ironitzat Rius, com havia fet ja al migdia Puigdemont, assegurant que és «sorprenent» que un dia siguis decisiu per formar Govern a Espanya i al següent demanin el teu arrest.

Notícies relacionades

El que sí que ha volgut deixar clar Rius és que Junts no té la intenció de «bloquejar res», sinó de «desbloquejar el conflicte entre Catalunya i Espanya», i ha retret a Pedro Sánchez que no hagi fet «cap proposta en tots aquests anys». «¿A què està disposat el senyor Pedro Sánchez per convèncer-nos? La pilota és a la seva teulada», ha avisat Rius, que ha assegurat que no li consta «cap contacte oficial» ni amb el PSOE ni amb Sumar.

De moment, l’executiva d’aquest dilluns ha transcorregut sense gaires estridències internes, malgrat les dues ànimes de Junts. Segons fonts consultades per EL PERIÓDICO, el secretari general del partit, Jordi Turull, ha demanat evitar el soroll intern, a l’espera de veure quins són els moviments del PSOE. L’única veu crítica ha sigut la de l’exconseller Jaume Giró, que en el seu moment va voler disputar la plaça de candidat al Congrés, i que ha lamentat que Junts hagi quedat en cinquena posició.