¿Quin preu posen els partits a Pedro Sánchez per investir-lo president?

JOSÉ LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Les urnes han donat una aritmètica parlamentària molt complexa per a la governabilitat d’Espanya. El PP d’Alberto Núñez Feijóo, amb 134 escons, s’ha quedat lluny d’obtenir la majoria absoluta amb Vox (33) que els permetria governar, i Pedro Sánchez haurà de recórrer a tots els seus socis habituals per aconseguir ser investit president del Govern. Aquest escenari és el més probable, però el líder del PSOE haurà de negociar amb mitja desena de partits i alguns tenen clar que no li posaran les coses fàcils.

Sumar

La vicepresidenta segona del Govern i líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha deixat clar per activa i per passiva que la seva intenció és revalidar l’Executiu bicolor.  «A partir de demà governarem millor», va dir aquest diumenge després de conèixer-se els resultats. Així, els 31 escons que ha collit la també ministra de Treball estan assegurats en una hipotètica investidura de Sánchez, ja que els dos dirigents han insistit en el seu objectiu de tornar a segellar una coalició. De moment, Díaz no ha posat cap condició i, tot i que l’acord es preveu fàcil, a ningú se li escapa que reclamarà una part del Govern i firmar un acord programàtic.

ERC

ERC es va deixar en aquests comicis 6 dels 13 escons que va aconseguir el 2019. No obstant, tot i tenir set diputats, continuen sent essencials per a la investidura de Sánchez. Malgrat que fa quatre anys es van abstenir per facilitar que el líder socialista es mantingués a la Moncloa, els republicans catalans s’han convertit en socis habituals del Govern de coalició i tret de puntuals topades han aprovat la gran majoria de normes emanades de l’Executiu.

Ara, el seu ‘sí’ té un preu més elevat. «Les forces progressistes espanyoles hauran d’afrontar un dilema: o Catalunya o Vox. Si volen governar el seu país, hauran de respectar el nostre», va dir el seu portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, aquest diumenge. ERC vol acordar amb Junts un preu conjunt a Sánchez i aquest passa per acabar amb el dèficit fiscal a Catalunya, el traspàs de Rodalies i la descongelació de la taula de diàleg.

Junts

La peça més difícil de quadrar és la de Junts. La formació ha obtingut set diputats, un menys dels que va aconseguir el 2019, quan es va presentar en coalició amb el PDECat, i la seva portaveu a la Cambra baixa, Míriam Nogueras, ha assegurat que no hi ha preu que valgui per al seu ‘sí’ en un investidura: «No em tremolarà el pols, no farem president Sánchez a canvi de res». No obstant, durant el debat celebrat a TV-3 entre els caps de llista dels partits a Barcelona, va plantejar a les altres forces progressistes no investir cap president del Govern si no transfereixen les competències a Catalunya per fer un referèndum acordat sobre la independència. Amb la seva abstenció seria suficient.

EH Bildu

EH Bildu ha obtingut el seu millor resultat des que es va presentar per primera vegada el 2011, a l’aconseguir sis escons, i ha superat el PNB. La formació ‘abertzale’, que es va abstenir en l’anterior investidura de Sánchez, ha evitat en tot moment posar condicions al seu suport al líder socialista. Aquest diumenge, el coordinador general del partit, Arnaldo Otegi, va assegurar que oferirà els seus vots per frenar el «bloc reaccionari» del PP i Vox. «No som equidistants, complim la nostra paraula: no hi haurà govern del bloc reaccionari a l’Estat espanyol», va sentenciar, sense voler afegir si hi hauria alguna condició.

PNB

Notícies relacionades

El PNB, que ha obtingut cinc escons, un menys que el 2019, ja va recolzar la investidura de Sánchez fa quatre anys a canvi d’un acord programàtic compost per 12 punts. El portaveu de la formació al Congrés, Aitor Esteban, va defensar en el debat a set de la setmana passada que el seu ‘sí’ per a una altra hipotètica investidura requeriria arribar a un nou pacte amb mesures concretes. El president del PNB, Andoni Ortuzar, va afirmar aquest diumenge que gestionaran els seus cinc escons «conjugant el binomi de defensa d’Euskadi, d’una banda, i de consolidació i avenç dels principis democràtics, de l’altra» Esteban va reiterar que els vots del PNB «són per a Euskadi». Així, s’entén que els servirà amb un acord programàtic.

BNG

El BNG ha revalidat l’escó que va aconseguir el 2019 i que també va ser indispensable perquè Sánchez fos investit president. Ara, la portaveu nacional del partit, Ana Pontón, ha deixat clar que oferiran el seu ‘sí’ per evitar un govern del PP i Vox, tot i que ha demanat «una negociació en la qual s’impulsi l’agenda gallega, que s’avanci en drets i llibertats i que arribi a bon port i que puguem continuar col·laborant, que avancem en solucions dels gallecs i que evitem el risc d’una repetició electoral».