Mapa | Resultats de les eleccions generals 2023: ¿Qui pot guanyar un escó i qui pot perdre’l a cada província?

Mapa | Resultats de les eleccions generals 2023: ¿Qui pot guanyar un escó i qui pot perdre’l a cada província?
1
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

Unes eleccions mai acaben la mateixa nit de l’escrutini. El còmput del vot en urna i del vot per correu, que s’efectua alhora després del tancament dels col·legis electorals, deixa pas en els dies posteriors al recompte del vot dels espanyols residents a l’estranger, el conegut com a vot CERA (cens electoral de residents absents). Un segon escrutini que en moltes ocasions ha canviat d’amo alguns escons.

El factor clau és el nombre de vots que, per aplicació de la llei D’Hondt, necessita el partit que s’ha quedat a les portes d’aconseguir l’últim diputat a cada circumscripció respecte del partit que ha aconseguit aquest últim escó. Si observem els resultats d’aquestes eleccions generals, hi ha 9 províncies on l’últim diputat depèn de menys de 2.000 paperetes, i en dues d’aquestes la batalla es podria resoldre per menys de 1.000 sufragis.

Notícies relacionades

En el següent mapa interactiu es pot consultar quin partit podria arrabassar-li a quin altre i per quants vots l’últim escó que reparteix cada província.

Les dues batalles més disputades podrien beneficiar el PP, que s’ha quedat a 363 vots d’arrabassar un escó a Junts a Girona i a 428 vots d’arrabassar un escó a Vox a Cantàbria. A més de Girona i Cantàbria, les altres set pugnes provincials més igualades es donen a Albacete, Tarragona, Santa Cruz de Tenerife, Ceuta, Madrid, Salamanca i Terol.