Decisió judicial

La jutge arxiva la causa contra Homs per subvencions a dit a una fundació afí a CDC

La jutge arxiva la causa contra Homs per subvencions a dit a una fundació afí a CDC
2
Es llegeix en minuts
EFE

La titular del Jutjat d’Instrucció número 18 de Barcelona ha arxivat la investigació que va obrir a l’exconseller de Presidència Francesc Homs per adjudicar presumptament contractes i subvencions a dit per a la projecció internacional de Catalunya, entre d’altres, a una fundació afí a CDC.

Segons ha avançat el diari digital ‘El Nacional’ i han confirmat a Efe fonts jurídiques, la Fiscalia Anticorrupció ha presentat un recurs davant l’Audiència de Barcelona contra l’arxiu de la causa que la magistrada ja havia sobresegut en una primera ocasió però que el tribunal va obligar a reobrir.

La investigació es deriva d’una querella que la Fiscalia, d’acord amb un informe del Tribunal de Comptes, va presentar contra l’exconseller Raül Romeva i una desena de càrrecs de la Generalitat, als quals acusava de malversar gairebé un milió d’euros per «internacionalitzar» el procés mitjançant contractes arbitraris.

La jutge va decidir arxivar part d’aquesta denúncia –la que afectava Homs, entre d’altres– i seguir endavant amb la investigació a una desena d’alts càrrecs dels governs d’Artur Mas i de Carles Puigdemont, contra qui també es va querellar la Fiscalia, però el ministeri públic va recórrer la decisió i l’Audiència va ordenar obrir una investigació sobre les adjudicacions vinculades a l’exconseller de Presidència.

Un cop practicades les diligències oportunes i després de prendre declaració a Homs, la magistrada ha conclòs ara que les tres contractacions vinculades a la projecció internacional de Catalunya per les quals la Fiscalia acusava l’exconseller no constitueixen delicte.

Subvencions previstes per llei

En concret, el ministeri públic va denunciar Homs per atorgar el 2012 una subvenció directa de 7.400 euros a la CATDEM, fundació afí a CDC i involucrada en la desviació de fons del Palau de la Música i del 3%, per finançar les despeses derivades de la seva pertinença a l’European Liberal Forum i la traducció de material de difusió de les seves activitats a diverses llengües.

No obstant, la jutge manté en la interlocutòria que les subvencions directes estan previstes en la llei i recorda que una vintena d’entitats més van ser beneficiàries d’aquesta línia d’ajudes sense concurrència pública després que s’anul·lés la convocatòria prevista per atorgar-les.

Un altre dels expedients que la Fiscalia veu fraudulent és la contractació dels serveis de desplaçament i allotjament a Barcelona d’assistents a la trobada mundial de comunitats catalanes a l’exterior que es va celebrar a la capital catalana el 25 de maig del 2012.

La jutge descarta també que aquests contractes siguin delictius, ja que considera que estaven emparats per un conveni que la Generalitat tenia subscrit amb l’agència que va organitzar els viatges.

Notícies relacionades

La Fiscalia també acusa Homs per una adjudicació de l’any 2012 a un despatx d’advocats, per un import de 14.520 euros, perquè realitzés un assessorament jurídic per a un projecte d’una zona de dinamització internacional en matèria de propietat industrial, malgrat ser un tema aliè al Departament de Presidència, segons el ministeri públic.

La jutge d’Instrucció tampoc veu irregular l’encàrrec d’aquest informe, ja que el seu objectiu era assessorar el Govern per a la captació d’inversors, d’acord amb les competències en matèria de promoció econòmica internacional. 

Temes:

Convergència