Baròmetre de juliol

Enquesta CIS: El PSOE treia 1,4 punts al PP en vigílies de la campanya electoral

¿Qui guanyarà les eleccions generals? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes

Així són les enquestes de les eleccions generals

Multimèdia | ¿Qui serà president? Els escenaris més probables

Enquesta CIS: El PSOE treia 1,4 punts al PP en vigílies de la campanya electoral
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de vaticinar per primera vegada la victòria del PP, el baròmetre del juliol del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) torna a col·locar el PSOE en primera posició amb 1,4 punts d’avantatge sobre els populars. Aquesta enquesta, a diferència del macrosondeig publicat el primer dia de la campanya electoral, inclou dades d’estimació de vot, però no assignació d’escons.

L’organisme que presideix el sociòleg socialista José Félix Tezanos va publicar el 5 de juliol una macroenquesta específica sobre les eleccions generals del 23 de juliol, un estudi basat en més de 29.000 entrevistes, amb una mostra mínima de mil qüestionaris per província, cosa que va permetre ajustar l’assignació d’escons al Congrés.

Les entrevistes per a aquell estudi es van fer entre el 8 i el 27 de juny, és a dir, després de la victòria del PP en els comicis locals i autonòmics del 28 de maig, però més d’una setmana abans de l’inici de la campanya electoral per al 23J.

Per al baròmetre que es publica aquest dijous, el CIS va tornar a la seva tradicional mostra d’entorn de les 4.000 entrevistes telefòniques, una xifra que no es considera suficient per fer un càlcul dels escons que podria aconseguir cada candidatura. Això sí, el treball de camp d’aquest sondeig va ser posterior al de la macroenquesta, ja que es va fer durant els primers dies d’aquest mes de juliol, més a prop, per tant, de la cita amb les urnes.

‘Sondeig flaix’

A més, el CIS té pendent un altre estudi sobre els comicis legislatius, un ‘sondeig flaix’ que previsiblement donarà a conèixer dilluns vinent, últim dia en què es poden publicar enquestes segons la llei electoral.

La macroenquesta donada a conèixer la setmana passada va dibuixar un escenari d’empat tècnic, amb el PP dues dècimes per davant del PSOE, tot i que la suma de les esquerres guanyava en escons el bloc de la dreta, rondant la majoria absoluta.

Notícies relacionades

En concret, el CIS donava al PP una estimació de vot del 31,4% i entre 122 i 140 escons davant el 31,2% del PSOE, que tindria entre 115 i 135 diputats. La tercera plaça era per a Sumar amb un 16,4% i entre 43 i 50 escons, superant el resultat d’Unides Podem, mentre que Vox queia al quart lloc amb un 10,6% i entre 21 i 29 diputats, molt per sota dels 52 que va aconseguir fa quatre anys.

En tot cas, la suma del PP i de Vox quedava lluny de la majoria absoluta al Congrés, que està en 176, mentre que el PSOE amb Sumar tindria a l’abast el govern, ja que les dues forces arribarien a la majoria absoluta a la forquilla més alta o, en el seu defecte, tindrien fàcil aconseguir-ho amb algun altre partit minoritari.