Sentència judicial

El Suprem absol un guàrdia civil que es va absentar de la frontera d’El Tarajal abans d’un salt

El Suprem ratifica l’arxivament de la causa per la mort de 15 immigrants a El Tarajal

Absolts els 15 guàrdies civils acusats per la mort de 15 immigrants a El Tarajal

El Suprem absol un guàrdia civil que es va absentar de la frontera d’El Tarajal abans d’un salt
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Tribunal Suprem ha absolt un tinent de la Guàrdia Civil que havia sigut condemnat a vuit mesos de suspensió d’ocupació, amb impossibilitat d’obtenir destí a la Comandància de Ceuta durant un període de dos anys, com a autor d’una falta molt greu per haver-se absentat de la frontera d’El Tarajal abans d’un salt el 2017 en el qual no hi va haver ferits. L’alt tribunal anul·la la condemna, perquè el guàrdia civil havia conclòs el seu servei 10 minuts abans que es produís l’incident.

El guàrdia civil, condemnat per una falta molt greu consistent en «la no-compareixença a prestar un servei, absentar-se’n o desatendre’l, quan per la seva naturalesa i circumstàncies sigui d’especial rellevància», va recórrer al Suprem a l’entendre que la sanció que li va imposar la Direcció General de la Guàrdia Civil i va confirmar el Tribunal Militar Central havia sigut injusta. L’alt tribunal li dona la raó, perquè entén que la seva condemna es basa en una norma que es va aprovar després del fet pel qual se’l va condemnar.

Va complir el servei

La Sala Cinquena recorda que en el relat de fets provats de la sentència d’instància «consta expressament que el recurrent va complir l’horari complet del servei que tenia encomanat la tarda del 24 de maig de 2017, ja que tenint assignat un servei de 14.00 a 21.30 hores, de ‘Vigilància del servei’, com a oficial adjunt de la Companyia (vigilància en la qual s’incloïa el servei que deixa la Benemèrita al Centre Fronterer d’El Tarajal)».

Afegeix que el va deixar a les 21.00 hores per dirigir-se a l’aquarterament del Muelle de la Punta, on es trobava a les 21.20 hores, i tot seguit va acudir a l’aquarterament de la Comandància de Ceuta, on es trobava a les 21.30 hores, havent firmat en cadascun d’aquests aquarteraments, com a vigilància del servei, a les hores que s’han indicat, les respectives paperetes de servei dels guàrdies de portes». Com que tenia assignats tots aquests punts, no es pot entendre que desatengués el servei per anar-se’n a les 21 hores d’El Tarajal, extrem que també inclou la sentència anterior.

Notícies relacionades

El Suprem destaca que el Tribunal Militar Central va modificar els extrems de la resolució de la Direcció General de la Guàrdia Civil per confirmar la sanció, al detectar que les normes en què es basava la seva condemna relatives a El Tarajal «són de data posterior als fets». Afirmava que «el retret disciplinari no es va fonamentar en això sinó en el ‘Llibre d’Organització de la Companyia de Ceuta’, d’acord amb el qual li corresponia al recurrent, com a oficial al comandament, ‘assumir la direcció de les actuacions personant-se al lloc on es produeixi un succés que requereixi la seva presència’».

L’alt tribunal l’absol al declarar que «la Sala sentenciadora fonamenta la sanció imposada en una normativa diferenciada, de caràcter genèric, que s’introdueix en l’anàlisi de la subsumpció dels fets que es realitza en la mateixa sentència, cosa que pot considerar-se una vulneració del principi acusatori, ja que el recurrent no va poder defensar-se d’una acusació fundada en una suposada infracció d’una normativa diferent a aquella la conculcació del qual se li havia imputat al llarg de tot el procediment sancionador, i en la mateixa resolució sancionadora».