Aliança Atlàntica

Pedro Sánchez anuncia una nova missió espanyola de l’OTAN a Eslovàquia i reforç a Romania

El president confirma una aportació més gran d’Espanya per a la dissuasió i la defensa al «flanc est» de l’Aliança

Pedro Sánchez anuncia una nova missió espanyola de l’OTAN a Eslovàquia i reforç a Romania
2
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra
Juan José Fernández

L’OTAN prepara un nou pla de defensa del «flanc est» després de la invasió russa d’Ucraïna, i Espanya hi contribuirà amb més soldats i material. Pedro Sánchez ha anunciat a la seva arribada a la cimera de l’Aliança a Vílnius que es comprometrà amb el desplegament i reforç de les forces espanyoles, amb l’enviament de més soldats a Eslovàquia i el reforç de la presència a Romania. «Espanya, com a membre compromès que és, anunciarà un desplegament de forces espanyoles a Eslovàquia per reforçar el front oriental i reforçarem amb més efectius la presència a Romania», ha dit Sánchez davant la premsa.

Els soldats espanyols participaran en el nou batalló de combat a Eslovàquia acordat en la cimera de Madrid l’any passat. Ja hi ha un grup de combat (battle group) desplegat a Eslovàquia, on hi ha soldats espanyols, nord-americans, alemanys o eslovens.

El president del Govern central també ha insistit que el nou pla de defensa de l’Aliança tindrà una «visió de 360 graus». Espanya vol que l’OTAN tingui en compte les amenaces que provenen del veïnat sud (Sahel, nord de l’Àfrica i el Pròxim Orient), en particular la inestabilitat de països com Mali. En aquest país, assolat pel gihadisme, el Govern colpista ha decidit expulsar els 17.400 efectius de la missió de pau de les Nacions Unides i portar a terme la lluita contra el terrorisme de la mà de Rússia i soldats del grup de mercenaris Wagner. Madrid tem que això provoqui riscos híbrids, que van des de les onades migratòries al narcotràfic i el gihadisme.

En la cimera de l’Aliança d’aquest dimarts i dimecres a Vílnius (Lituània), es preveu que els aliats aprovin l’elaboració d’un informe exhaustiu sobre els desafiaments de seguretat al Sahel, segons fonts del Govern centralAquest informe es portarà a la cimera de Washington del 2024 i s’elaborarà un full de ruta específic per a aquest «flanc sud».

Notícies relacionades

L’amenaça sud es va incloure en el Concepte Estratègic de Madrid, firmat en la cimera de juliol de l’any passat i que és ‘la bíblia’ de l’Aliança per a la pròxima dècada. El Concepte inclou el Sahel (els països del cinturó africà sota el desert del Sàhara), l’Orient Mitjà i nord de l’Àfrica entre les regions d’interès estratègic, al costat de la regió de l’Indopacífic, el mar Negre o els Balcans occidentals.

Dins de la cimera de Vílnius es tractarà també el grau d’aportació econòmica dels aliats. En les tres sessions que ocuparan els caps d’Estat i de Govern dels països de l’OTAN també es tractarà la contribució econòmica mínima. En aquest sentit, Espanya defensarà que, més enllà del famós 2% de contribució del PIB a Defensa, es tingui en compte quant es gasta en l’adquisició de noves capacitats militars. El compromís és el 20%, però Espanya ja supera el 30%, segons la Moncloa, i aquesta xifra augmentarà amb les més grans dotacions a Defensa compromeses pel Govern de Pedro Sánchez.