Zapatero i Rajoy, protagonistes en la campanya del 23J

Els expresidents del Govern cobren protagonisme en els actes dels seus partits amb discursos pujats de to

¿Qui guanyarà les eleccions generals? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes

Així són les enquestes de les eleccions generals

4
Es llegeix en minuts

José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy han tornat a l’escena política com a reclam dels seus partits de cara a aconseguir la victòria en les pròximes eleccions generals del 23J. Tots dos estan participant en els diferents actes del PP i PSOE i estan donant discursos i declaracions que estan fent parlar i molt.

Aquest dimecres, Rajoy ha contrastat les seves rectificacions al capdavant de l’Executiu al trobar-se amb la realitat i per evitar la fallida d’Espanya amb els canvis de criteri de Pedro Sánchez al llarg de la legislatura.

«Una cosa és adequar-se a la realitat i una altra és no dir la veritat», ha manifestat a la COPE, i ha considerat que la proliferació d’entrevistes de Sánchez respon al fet que ha sigut un mal estudiant «que no ha fotut ni brot» en els últims anys i pretén recuperar a última hora el que no ha fet.

L’exlíder del PP ha assumit que, a l’arribar al Govern, va haver de fer coses que no anaven en el seu programa electoral com apujar els impostos o nacionalitzar bancs i ha explicat que va haver d’actuar així per impedir la fallida d’Espanya.

«Vaig haver de canviar d’opinió perquè la realitat així m’ho va imposar», ha afegit abans de diferenciar aquesta rectificació en un moment concret a «fer el contrari del que has anunciat i que a això no t’obligui la realitat», com els pactes amb Bildu o els independentistes.

Ha sigut llavors que ha diferenciat la seva actitud amb la de «no dir la veritat» per part de Sánchez.

Rajoy ha sortit al pas d’acusacions de Sánchez cap a ell per culpar-lo d’haver congelat les pensions explicant que va haver de prendre decisions per salvar Espanya de la fallida, però que precisament hi va haver dues partides que va mantenir sense reduir la despesa, la de pensions i el subsidi d’atur, i que qui realment va congelar aquestes prestacions va ser José Luis Rodríguez Zapatero.

Ha rebutjat també les paraules del president del Govern en les quals assegura que manté la mateixa política que executius anteriors sobre el Sàhara, ha qualificat de «sorprenent» que faci aquesta afirmació i ha ratificat que hi ha hagut un canvi que no s’ha explicat.

De la mateixa manera, sobre el final d’ETA i les paraules de Zapatero en les quals va recalcar que va ser un èxit del seu Govern, ha remarcat que qui va acabar amb la banda terrorista va ser el conjunt de la societat espanyola i les víctimes del terrorisme.

A més, ha recordat que ja ha explicat que després d’arribar al Govern i després que Noruega els comuniqués que es trobaven allà dirigents d’ETA per negociar, tal com havien quedat amb l’Executiu de Zapatero, ell va traslladar que no hi havia res a negociar.

Respecte als pactes amb Vox, ha defensat el dret del PP a arribar a acords davant la pretensió de l’esquerra que només pugui governar si obté majories absolutes.

Zapatero reclama ser «bel·ligerants actius» contra el «salvatge oest» que nega la ciència

Per la seva banda, l’expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero ha instat aquest dimecres a Sevilla a ser «bel·ligerants actius» contra el «salvatge oest» i les «veus de la ignorància» que neguen el valor de la ciència i el canvi climàtic, «el tema del nostre temps», en paraules de Zapatero.

En la inauguració del Climate Action Sevilla Summit 2023 al Palau de Congressos i Exposicions, l’exmandatari ha afirmat que «els discursos que ignoren o refuten el canvi climàtic s’han convertit en un perill per a la nostra espècie», per la qual cosa ha instat a «reivindicar» la ciència i la recerca «sense temor ni dubtes». «Tots els progressos han partit d’un laboratori», ha remarcat.

En aquesta línia, Rodríguez Zapatero ha aplaudit les polítiques del Govern d’Espanya que, segons el seu parer, han fet que el país «per primera vegada» competeixi amb la resta de les nacions. Per a això, segons Zapatero, la vicepresidenta del Govern Teresa Ribera «ha sigut decisiva». «Hi haurà governs irresponsables però la ciència sempre ha imposat l’afany per la lògica i la raó, perquè som això», ha argumentat en la seva intervenció.

L’expresident d’Espanya ha posat l’accent en el seu discurs en el fet que el 20% dels nous llocs de treball que es generen són d’alta qualificació i estan associats a la tecnologia i al medi ambient. «Espanya es posa al costat de la ciència i les empreses també al costat de la sostenibilitat», ha apuntat Rodríguez Zapatero, que ha reclamat al sector privat «més» aposta per les clàusules socials.

«Totes les alarmes vermelles s’han encès», ha advertit l’expresident, que ha insistit que es fa necessari combatre aquelles «veus» que «incompleixen, censuren i menyspreen el talent humà, que és la millor part» del «procés civilitzador».

Notícies relacionades

Per tancar la inauguració, la vicepresidenta del Govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha alertat del «risc infinit» que suposa «negar els problemes» derivats del canvi climàtic. En paraules de la responsable governamental, un debat «social», el «més important del nostre temps». «Això no és un debat polític per tirar-se els trastos al cap», ha reblat.

«¿Com és possible que algú que aspira a governar no tingui el diagnòstic?», s’ha preguntat Ribera, que ha sentenciat: «No ens podem permetre que algú tiri a la paperera el compromís europeu» que suposa l’Agenda 2030. De fet, la vicepresidenta ha criticat que hi hagi governs autonòmics «que s’estan constituint ara» que es comportin com «comentaristes» que fan «acudits» entorn del canvi climàtic. «Això no va d’un test en un balcó; això va d’assentar les bases de progrés i benestar», ha remarcat.