Sondeig preelectoral

Enquesta CIS: Feijóo guanyaria per la mínima, però l’esquerra podria arribar a la majoria absoluta

¿Qui guanyarà les eleccions generals? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes

Així són les enquestes de les eleccions generals

Enquesta CIS: Feijóo guanyaria per la mínima, però l’esquerra podria arribar a la majoria absoluta
3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A 48 hores del començament de la campanya de les eleccions generals, el Centre d’Investigacions Sociològiques torna a desmarcar-se de les tendències de la majoria d’enquestes i dona ales a una majoria d’esquerres. Segons el sondeig preelectoral del CIS, PP i PSOE se situen en empat tècnic a les portes de la campanya, separats per tot just dues desenes a favor d’Alberto Núñez Feijóo. En escons, i tot i que l’amplitud de les forquilles fa menys exactes els pronòstics, el bloc d’esquerres podria arribar als 185 diputats, per sobre dels 176 de la majoria absoluta. El bloc del PP i Vox, en canvi, es quedarien amb 169 diputats a l’escenari més favorable per a ells.

Per primera vegada en aquesta legislatura, el CIS vaticina la victòria en vots del PP, amb un 31,4% dels sufragis, i deixa en segon lloc el PSOE, amb un 31,2% de les paperetes. Des del baròmetre del juny, realitzat just després de les eleccions autonòmiques i municipals, els populars han guanyat set dècimes i els socialistes no han variat les seves expectatives. No obstant, les grans forquilles de l’enquesta impedeixen assignar un clar guanyador: Feijóo obtindria 122-140 diputats (ara en té 89) i Sánchez, 115-135 diputats (avui en té 120).

El que sí que reflecteix amb claredat el sondeig és una forta pujada de Sumar, la coalició de Yolanda Díaz, respecte al resultat que va collir Unides Podem el 2019, i una forta caiguda de Vox, que perdria la meitat de la seva representació actual. Sumar aconseguiria el 16,4% dels vots i 43-50 escons (Unides Podem en té ara 26) i Vox cauria al 10,6% dels vots i 21-29 escons (avui en té 52). Crida l’atenció el contrast entre l’evolució del vot dels dos blocs: mentre el creixement del PP fereix amb claredat Vox, no passa el mateix entre el PSOE i Sumar, ja que l’enquesta augura en els dos casos millors resultats que en els anteriors comicis.

De fet, amb aquestes estimacions d’escons, Pedro Sánchez podria tenir-ne prou amb el suport de Díaz per reeditar el Govern de coalició, ja que PSOE i Sumar es mouen en una forquilla de 158-185 escons. Per contra, Feijóo no arribaria a la majoria absoluta en cap cas, ja que PP i Vox se situen en 143-169 diputats.

El treball de camp d’aquesta macroenquesta, elaborada a partir de gairebé 30.000 entrevistes telefòniques, s’ha portat a terme durant els últims 20 dies de juny, després de la victòria del PP en les eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig i en plenes negociacions per a la constitució dels ajuntaments i la conformació dels parlaments autonòmics, un procés en el qual s’han pogut veure acords de diferent intensitat entre el PP i Vox. Aquestes 30.000 entrevistes és una de les xifres més altes que ha manejat el CIS en la seva història, amb una mostra mínima de 1.000 qüestionaris per província, cosa que permet ajustar l’assignació d’escons al Congrés.

Notícies relacionades

En cas d’haver de buscar un tercer soci, Sánchez ho tindria més fàcil que Feijóo, tot i que el seu principal aliat durant la passada legislatura, ERC, patiria una important patacada. Seguint l’estela de les municipals, els republicans caurien de 13 a 5-7 escons i podrien perdre el seu pols particular amb Junts, que també baixaria de 8 a 3-6 diputats. També molt igualada està la batalla entre el PNB i EH Bildu: segons el CIS, els ‘abertzales’ aconseguirien 4-7 parlamentaris i els del PNB, 3-5 representants. El BNG passaria d’1 a 2-3 escons i tres forces més són al llindar de l’abisme de 0-1 diputat: Coalició Canària, la CUP i Terol Existeix.

A més d’aquesta macroenquesta electoral, el CIS preveu realitzar un ‘sondeig flaix’ per actualitzar el seu pronòstic, els resultats del qual es donaran a conèixer a meitat de campanya, abans del 18 de juliol, que és quan arrenca la prohibició legal de publicar enquestes.