Avui comença el termini perquè els electors puguin votar per correu

Serà necessari presentar el DNI i fer-ho abans del 16 de juliol, dia en què finalitza el termini. Descobreix com fer-ho

Avui comença el termini perquè els electors puguin votar per correu
2
Es llegeix en minuts

La documentació per votar per correu comença a arribar a partir d’avui i els electors que l’hagin rebut poden anar ja a les oficines de Correus per dipositar les seves paperetes de cara a les eleccions generals del 23 de juliol, tot i que ho hauran de fer acreditant la seva identitat.

Des de dilluns i fins al 16 de juliol els carters entregaran els sobres i paperetes electorals als ciutadans que han escollit votar per correu al domicili que hagin especificat o, de no haver-ho fet, en el que estiguin censats.

I és que alguns dels sol·licitants del vot per correu han assenyalat com a direcció la segona residència on passen les vacances i podran exercir el seu dret al vot a l’oficina de correus més pròxima a aquest domicili estacional.

No obstant, fins al 13 de juliol es pot continuar sol·licitant el vot per correu i el termini per dipositar-lo a les oficines finalitza el 19 de juliol, tres dies abans de les eleccions.

El DNI o document acreditatiu clau en aquestes eleccions

Com recull la llei electoral, els votants hauran de provar la seva identitat quan rebin la documentació però, com a novetat, en aquestes eleccions també serà obligatori quan vagin a dipositar el seu vot a Correus.

La normativa no especifica si l’entrega del vot postal s’ha de fer de manera personal, no obstant, la Junta Electoral Central (JEC) ha resolt recentment després dels fraus ocorreguts a Melilla i altres localitats que per a aquests comicis sí que s’ha de fer d’aquesta manera, mostrant el DNI o una altra documentació vàlida que acrediti la identitat de l’elector.

I la JEC hi insisteix; els sobres que es recullin de les bústies de Correus no seran vàlids.

Les possibles incidències tenen solució

Si un votant no és al seu domicili quan el carter vagi a fer l’entrega, se li deixarà un avís i haurà d’acudir a l’oficina de correus corresponent per acreditar-se allà i rebre els seus sobres i paperetes.

De la mateixa manera, si algú està incapacitat per causes justificades per anar a dipositar el vot a l’oficina, la JEC ha establert que una altra persona pugui fer-ho al seu lloc sempre que entregui una autorització firmada i una còpia del DNI o un altre document oficial identificatiu.

Més d’un milió i mig de sol·licituds

A 27 de juny ja s’havien registrat 1.550.000 de peticions de vot per correu, segons dades de CCOO i confirmades pel president del Govern, Pedro Sánchez, durant la seva entrevista a «El hormiguero».

CCOO assenyala que és una xifra rècord en unes eleccions generals, i s’espera que encara sigui molt més elevada, ja que el termini de sol·licitud encara no s’ha tancat.

Notícies relacionades

A les eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig, més de 984.000 ciutadans van enviar el seu vot per correu, un 6,4% més que en els anteriors comicis de 2019.

Continua obert el termini per sol·licitar el vot per correu

Els electors que vulguin votar per correu i encara no ho hagin fer podran fer-ho fins al 13 de juliol mitjançant una sol·licitud que es pot descarregar a la web del Ministeri de l’Interior i presentar-se per via telemàtica a la pàgina de Correus o de manera presencial a les oficines.