¿Què investiguen el jutge i la policia a Sitges?

¿Què investiguen el jutge i la policia a Sitges?

GEMMA SÁNCHEZ / ACN

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A primera hora d’aquest dimecres, agents de la Policia Nacional han entrat a dependències de l’Ajuntament de Sitges i a l’entitat Taula del Tercer Sector Social de Sitges-Garraf per buscar documents relacionats amb l’adjudicació presumptament irregular de subvencions. El procediment judicial es va iniciar el maig del 2022. La policia ha arrestat nou persones, entre aquestes, l’alcaldessa d’ERC, Aurora Carbonell, i el regidor Jaume Monasterio, tot i que la investigació inclou un total de 13 sospitosos.

Les sospites

Els investigadors creuen que l’Ajuntament de Sitges ha adjudicat de manera fraudulenta a la l’entitat Taula del Tercer Sector Social de Sitges-Garraf subvencions per atendre persones vulnerables i també contractes municipals entre el 2017 i el 2022, segons fonts judicials. Les diligències es van incoar al jutjat després de rebre un informe de la Policia Nacional en què s’alertava sobre el funcionament suposadament anòmal d’aquestes concessions per part de treballadors del mateix consistori.

L’operació policial

En un dispositiu que ha arrencat a les nou del matí, agents de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional han portat a terme diversos registres a l’ajuntament, a seus municipals i a la fundació implicada a la recerca de documentació, correus electrònics i proves, en definitiva, d’una relació suposadament corrupta entre el consistori de Carbonell i l’entitat Taula del Tercer Sector Social de Sitges-Garraf.

El procés judicial

Als investigats se’ls atribueixen els presumptes delictes de prevaricació, malversació i falsedat documental. La causa que tramita el Jutjat d’Instrucció número 8 de Vilanova i la Geltrú es va iniciar el maig del 2022, quan va rebre un informe policial en el qual es plasmaven les presumptes irregularitats. En la causa hi figuren un total de 13 investigats: l’alcaldessa de Sitges, vuit regidors i quatre particulars que formen part de la fundació que és en el nucli de les indagacions.

La versió municipal

Arran de les entrades, els registres i les detencions, l’Ajuntament de Sitges ha emès un comunicat en el qual relata que els fets objecte d’investigació ja havien sigut analitzats internament i que, una vegada detectades possibles irregularitats externes, va encarregar a professionals jurídics l’esclariment de l’ocorregut, va paralitzar les subvencions, va revisar els expedients i va iniciar el procés per al retorn de les subvencions que no estaven plenament justificades. El consistori afirma que disposa d’informes que asseguren l’absència de responsabilitats administratives i menys encara penals.