Terrorisme

L’Audiència Nacional analitza si les dones de gihadistes repatriades de Síria van adoctrinar els menors

L’Audiència Nacional analitza si les dones de gihadistes repatriades de Síria van adoctrinar els menors
3
Es llegeix en minuts

El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz, que investiga per presumptes delictes terroristes Yolanda Martínez i Luna Fernández, repatriades des de Síria el gener passat en companyia de 13 menors –la majoria, fills biològics–, vol saber com evoluciona la situació dels petits al nostre país. 

També vol comprovar si van ser adoctrinats en el gihadisme per aquestes dones, els marits de les quals van lluitar per Daesh durant la seva vida al país asiàtic, una prova substancial per reforçar la greu acusació que pesa sobre elles i que les manté en presó preventiva.

Els nens, d’edats molt diferents, estan sent avaluats des de dilluns passat per una psicòloga i un treballador social, segons va avançar Abc. La diligència va ser sol·licitada per la mateixa Fiscalia de l’Audiència Nacional, segons assenyalen a EL PERIÓDICO DE ESPAÑA, del grup Prensa Ibérica, fonts jurídiques.

Alguns d’aquests nens ja no són als centres de menors de la Comunitat de Madrid, on van ser acollits a la seva arribada. És el cas dels quatre fills de Yolanda, l’advocat de la qual, José Luis Laso, explica a aquest diari que van rebre molt bon tracte per part del sistema autonòmic de protecció de menors, però que ja són amb els seus avis. Per la seva banda, Luna va arribar amb 9 nens, cinc d’ells, fills biològics.

Segueixen a la presó

El lletrat ha sol·licitat ja en dues ocasions, sense èxit, la posada en llibertat del seu client, i té previst tornar a fer-ho una vegada s’obtingui l’anàlisi dels menors. La situació processal d’aquestes dones no s’ha vist modificada des que van entrar a la presó el passat 11 de gener, ja que el titular del Jutjat Central d’Instrucció número 5 creu que persisteixen els indicis que evidencien «profunds contactes» entre totes dues i l’organització terrorista islamista. 

La defensa considera, no obstant, que no hi ha motius per mantenir-les a la presó perquè no existeix risc de fuga. «Van venir a Espanya de manera voluntària, després d’estar demanant-ho durant quatre anys i tenen aquí els seus fills», explica.

La investigació les situa en l’autodenominada Brigada Al Andalus, establerta a Madrid i que va portar a terme tasques de radicalització, reclutament i posterior facilitació del trasllat a Síria i l’Iraq per a la comissió d’atacs terroristes.

Daesh els va donar casa i feina

Daesh els va donar casa i feinaDe les dues dones i d’una altra tercera, que no va poder ser repatriada, no es va tenir informació fefaent fins a la seva aparició en un vídeo del diari El País, de l’abril del 2019. En el vídeo, Yolanda assegurava: «Vaig arribar sense saber-ho, però estava molt contenta. Ens van donar una casa i, al meu marit, una feina al jutjat d’ISIS fent encàrrecs. Per fi vam tenir una situació estable econòmica».

Respecte a l’altra dona, Luna Fernández, el magistrat assenyalava que era també conversa a l’islam i mentre va viure a Espanya va jugar un rol clau dins del grup de dones dels integrants de la brigada. Les seves manifestacions en la mateixa gravació reflectien «la interiorització radical i extremista de l’islam, on la xaria o llei islàmica preval sobre la legislació dels països», segons les resolucions judicials.

Notícies relacionades

Va ser el setembre del 2019 quan el Jutjat Central d’Instrucció número 5 va emetre les ordres internacionals de detenció contra elles –i una tercera dona marroquina– que eren als camps d’Al-Hawl i Al-Roj a Síria, país al qual van viatjar per enrolar-se a les files d’Estat Islàmic, després que expressessin la seva voluntat de tornar a Espanya.

El seu retorn es va considerar pel Govern l’única solució humanitària davant la situació que totes elles i els petits patien als camps situats al nord-oest de Síria, on sobreviuen més de 50.000 persones, la majoria d’elles menors, en condicions molt precàries. Aquests llocs es consideren, a més, caldo de cultiu per a futurs terroristes islamistes.