Comitè federal socialista

Sánchez demana «unitat» i intenta activar un PSOE desanimat davant el 23J: «Hem fet el que havíem de fer. El viatge continua»

Sánchez demana «unitat» i intenta activar un PSOE desanimat davant el 23J: «Hem fet el que havíem de fer. El viatge continua»

J. J. GUILLÉN / EFE

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Marisol Hernández

Davant un PSOE encara en xoc per l’enorme pèrdua de poder territorial patida en les eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig i amb diverses federacions que mostren clarament el seu malestar i «indignació» davant els canvis d’última hora a les llistes executats per la direcció socialista, Pedro Sánchez ha demanat aquest dissabte «unitat» i ha intentat activar un partit que encara amb desànim els comicis generals del 23 de juliol, avançats després de la debacle de fa dues setmanes

«Hem fet el que havíem de fer. No hem fet tot aquest camí per quedar-nos aquí. El viatge continua», ha assenyalat el president del Govern davant el comitè federal, reunit per aprovar definitivament les candidatures del PSOE. Sense fer autocrítica pels mals resultats del 28M ni analitzar a fons el que va passar, el líder socialista ha aplaudit l’acord segellat divendres entre Sumar i Podem per presentar-se junts a les generals i s’ha centrat, sobretot, a intentar desmuntar el PP per la seva «absència de pla» per a Espanya, a més de derogar tots els avenços socials aconseguits en aquesta legislatura. 

«L’acord d’ahir és una notícia més que positiva. La unitat és la primera mostra de responsabilitat. Evita dispersar energies i deixa enrere un soroll estèril. Són notícies positives, però no hem de perdre de vista que la gran responsabilitat sobre el que passi el 23 de juliol recau sobre els socialistes. Perquè el progrés s’imposi, la primera condició és que el PSOE estigui unit», ha explicat Sánchez, que dona suport a la candidatura conjunta en l’espai situat a la seva esquerra amb la qual comparteix coalició, però alhora extremant les seves apel·lacions al vot útil i reclamant als socialistes que es cohesionin davant la imminent cita amb les urnes. 

El malestar al partit

L’avanç electoral ha tapat qualsevol reflexió en profunditat dels comicis autonòmics i locals de fa dues setmanes, però les crítiques dels barons a la campanya dissenyada per la Moncloa no han deixat d’escoltar-se en privat. El PSOE està ara mateix menys unit que mai en els últims cinc anys, des que Sánchez va arribar al Govern gràcies a la moció de censura a Mariano Rajoy. Molts líders territorials consideren que va ser un error que el president, figura que genera rebuig en una part important de l’electorat, s’arrogués gran part del protagonisme quan no era ell qui s’hi presentava. 

Notícies relacionades

Els conflictes viscuts divendres a causa de les llistes, ja que la direcció del partit ha canvia noms al País Valencià, a Castella i Lleó i a Aragó, han encès encara més els ànims. En un símptoma d’aquest escenari enrarit, l’aragonès Javier Lambán, que es prepara per deixar el Govern autonòmic, i el castellanomanxec Emiliano García-Page, que va revalidar la seva majoria absoluta, han optat per plantar el secretari general i no acudir a la reunió d’aquest dissabte. 

Però Sánchez ha evitat qualsevol referència a aquest xoc. En canvi, ha optat per atacar el PP i la seva falta de propostes per governar el país. «L’alternativa econòmica del PP és irreal i fantasmagòrica. No existeix. Només busca destruir el que s’ha construït en aquests quatre anys», ha assenyalat Sánchez. Davant l’opció que representen els populars i l’extrema dreta de Vox, només està el PSOE. «Ho tenim tot perquè el 23 de juliol una majoria aposti per nosaltres. Tenim el pla, tenim les eines. Tenim tot el que ells no tenen», ha conclòs el cap de l’Executiu.