Camí de les urnes

Sumar i Podem firmen l’acord de coalició malgrat les tensions d’última hora

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Ana Cabanillas

Sumar i Podem han firmat l’acord de coalició per presentar-se de manera conjunta a les eleccions generals del pròxim 23J. Després de deu dies d’intenses negociacions que s’han saldat amb un final altament aspre, fonts pròximes a Yolanda Díaz han confirmat que els morats han ratificat el pacte per acudir en aliança als comicis, malgrat les queixes pel veto a Irene Montero i per l’escassa representació que tenen en les llistes electorals.

Segons informen des de Sumar, el partit morat ja hauria firmat l’acord, pel qual obtindrien el lloc número 5 per la llista de Madrid, a més de ser cap de llista per Cadis o Múrcia, entre altres places. En aquests moments els representants de les forces s’estarien dirigint al registre de la Junta Electoral per formalitzar l’acord.

Podem puja així al carrusel d’aliances que ha segellat Yolanda Díaz en els últims dies, amb Drago, el partit d’Alberto Rodríguez que serà cap de llista per Santa Cruz de Tenerife; amb la Chunta Aragonesista, que tindrà el número 1 per Saragossa; Més Madrid, que tindrà tres llocs de sortida en les llistes per la capital i marcarà l’empremta de la campanya nacional; Compromís, que tindrà el cap de llista de València, entre altres coses; a més d’IU, que liderarà les candidatures de Còrdova o Màlaga; o Catalunya en Comú, que ha formalitzat el seu acord a última hora d’aquest divendres.

«Es tracta de l’acord més ampli i plural aconseguit en tota l’etapa democràtica a Espanya entre forces progressista i verdes», han reivindicat des de Sumar en un comunicat, sense que la vicepresidenta s’hagi expressat personalment a través de cap mitjà. Malgrat els xocs amb Podem, a Sumar reivindiquen que el pacte és fruit de la «generositat de forces polítiques molt diverses». «El futur és una obra oberta. Sortim a guanyar el país», conclou l’escrit.

Un difícil desenllaç

Gairebé en el temps de descompte i en un ambient poc propici per il·lusionar la ciutadania, la líder de Sumar ha aconseguit l’objectiu que feia més d’un any que prometia, unificar totes les formacions a l’esquerra del PSOE en una única candidatura sota el nom de Sumar, llevat d’excepcions puntuals, i que utilitzarà una fotografia seva com a logo a les paperetes electorals. No obstant, no ha resultat gens senzill.

Notícies relacionades

L’avanç electoral va agafar Díaz en una situació no favorable i l’ha obligat a accelerar un procés per al qual comptava amb tenir diversos mesos. En aquests deu dies l’escull principal ha sigut la negociació amb Podem que fins aquest divendres no va aconseguir tancar. La secretària general dels morats, Ione Belarra, va confirmar al migdia la seva intenció de coalitzar-se amb Sumar, però va denunciar que Díaz hagi vetat Montero i els hagi deixat amb una representació en les llistes que podria portar-los a la desaparició del Congrés.

Després de les acusacions de Belarra, els morats han continuat negociant amb l’equip de Díaz. No obstant, l’acord que s’ha acabat registrant és el mateix que era sobre la taula al principi del matí. Podem obté així el cinquè lloc en les llistes per Madrid que, previsiblement, ocuparà Ione Belarra; el quart per Barcelona, i els números u per Àvila, Araba, Badajoz, Càceres, Granada, Guadalajara, Guipúscoa, Las Palmas, Múrcia, Navarra, Palència Segòvia i Terol.

Temes:

Sumar