Avanç electoral

ERC i Bildu es presentaran en coalició al Senat el 23J

ERC i Bildu es presentaran en coalició al Senat el 23J

DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

ERC i EH Bildu portaran la seva aliança a un nou nivell i les dues formacions es presentaran en coalició al Senat en les pròximes eleccions del 23J. Quan falta un dia perquè s’acabi el termini per presentar coalicions, els republicans catalans i els ‘abertzales’ han registrat la candidatura ‘Esquerres per la independència’, per presentar-se units a la Cambra alta. Segons han donat a conèixer aquest dijous a través d’un comunicació, l’objectiu és «unir forces per a la defensa de Catalunya i Euskal Herria».

«Els bons resultats del treball comú portat a terme fins ara entre les nostres dues organitzacions, ens porta a oferir ara a bascos i catalans un projecte més sòlid i una aliança més forta per continuar i ampliar la tasca iniciada en la millora de les vides de la ciutadania i l’avenç cap al futur en llibertat que volem per als nostres països», argumenten en l'escrit. Actualment, les dues formacions ja comparteixen grup parlamentari al Senat, tot i que el 2019 es van presentar per separat. Tot i així, dels 16 escons només 2 pertanyen a EH Bildu.

«Hem demostrat que la unió política ens permet guanyar i oferir avenços en drets i llibertats als nostres ciutadans i ciutadanes», assevera el president d’ERC, Oriol Junqueras, segons es detalla en el comunicat. Sobre aquesta qüestió, insisteix que la unió amb els ‘abertzales’ durant aquesta legislatura els ha fet «més forts» i els ha permès ser «determinants durant tota la legislatura». Unes paraules similars ha tingut el coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, que considera que el tàndem que es va configurar després de les eleccions generals del 2019 ha servit de «mur de contenció de les dretes i els seus plantejaments d’involució i recentralització».

La unitat a les cambres

Notícies relacionades

Els dos partits incideixen que es presenten com a «dues nacions, dos pobles» que no només tenen una història «de lluita conjunta per ser i existir», sinó que anhelen «dues repúbliques». «Durant aquests últims anys, mitjançant la nostra acció política al Congrés i al Senat, hem aprofitat totes les oportunitats per avançar en el camí de construcció nacional i social que els bascos i les catalanes reclamen», recalquen.

En l’escrit hi detallen justament que fa quatre anys van decidir unir les seves forces i «actuar de manera coordinada i estratègica». I així ha sigut. Durant la legislatura, les dues formacions han anat de la mà en la majoria de les qüestions, tot i que en moments clau sí que s’han vist discordances de pes. Per exemple, ERC va votar en contra de la reforma laboral que va impulsar la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, mentre que EH Bildu sí que va recolzar aquesta norma. També ha passat en algunes ocasions a l’hora d’aprovar reials decrets amb mesures per fer front a les conseqüències de la guerra d’Ucraïna.