Audiència Nacional

El jutge rebutja imputar l’advocat a qui Bárcenas va acusar de pressionar-lo a la presó

El jutge rebutja imputar l’advocat a qui Bárcenas va acusar de pressionar-lo a la presó
2
Es llegeix en minuts
Tono Calleja

El jutge Manuel García Castellón, que investiga a l’Audiència Nacional les suposades pressions que va patir entre el 2013 i el 2015 l’advocat Javier Gómez de Liaño, que en aquell període era el defensor de Luis Bárcenasha rebutjat aquest dimecres imputar el lletrat Javier Iglesias, que segons va declarar l’extresorer del PP va ser qui el va visitar a la presó per amenaçar-lo amb la possible entrada a presó de la seva dona, Rosalía Iglesias. Aquesta visita, sempre segons la versió de Bárcenas, es va portar a terme per afavorir els interessos de la formació política llavors liderada per Mariano Rajoy.

Iglesias, conegut amb el sobrenom del ‘Largo’, havia sigut citat com a testimoni, però tant la Fiscalia Anticorrupció com el mateix Gómez de Liaño, que exerceix l’acusació particular en qualitat de perjudicat per les actuacions del clan policial liderat pel comissari jubilat José Manuel Villarejo, van sol·licitar a l’instructor que canviés aquesta condició per la d’imputat. Les dues representacions consideren que la seva participació en els fets que s’investiguen en la peça separada número 36 del cas Tàndem podrien ser constitutives de delicte.

Aquestes indagacions se centren a descobrir les pressions que va patir perquè deixés de filtrar informació de la caixa b a la premsa l’exjutge Gómez de Liaño, que el clan policial considerava el màxim responsable que Bárcenas canviés d’estratègia de defensa en els casos Gürtel i de la caixa b del PP nacional. L’extresorer va passar de negar el finançament il·legal del partit, amb el lletrat Alfonso Trallero, a reconèixer el cobrament de comissions amb l’exjutge Gómez de Liaño.

Zakhar Kalaixov

En la seva compareixença com a testimoni, Iglesias ha reconegut, a preguntes de les acusacions, que coneixia l’advocat que segons els correus electrònics publicats per aquesta redacció va rebre l’encàrrec de Villarejo d’obtenir informació del suposat cobrament a l’estranger per part de Gómez de Liaño de fins a 5 milions d’euros abonats pel seu antic client Zakhar Kalaixov. Aquest ciutadà russogeorgià va ser condemnat el 2010 a set anys de presó per la seva pertinença al crim organitzat rus. En aquest sentit, ha assegurat que aquest lletrat va arribar a llogar dependències del seu despatx d’advocats.

Els missatges van ser requisats per la Policia Nacional amb motiu de la detenció de l’advocat en el si de l’operació Prima, promoguda pel Ministeri Fiscal al Jutjat d’Instrucció número 5 de Fuenlabrada (Madrid).

Advocat de Lapuerta

Notícies relacionades

No obstant, aquest lletrat ha al·ludit al secret professional per no respondre les preguntes que va rebre sobre la visita a la presó a Bárcenas, ja que durant la instrucció del cas Gürtel va defensar l’extresorer del PP Álvaro Lapuerta i l’empresari murcià Alfonso García-Pozuelo, gerent de Constructora Hispánica.

A la peça separada número 36 del cas Tàndem es mantenen imputats l’advocat José Luis Moreno Cela, la seva exclienta Mónica Gil Manzano i l’empresari Juan Ramón Díaz Moro. Segons la Fiscalia Anticorrupció van rebre un encàrrec de persones «vinculades al PP» per «pressionar» Bárcenas i Gómez de Liaño. Aquesta intimidació, que s’hauria produït el 2013 i el 2014, tenia com a finalitat «evitar la publicació d’informacions comprometedores per al Partit Popular», segons es desprèn de quatre gravacions que van ser descobertes per la policia en un registre a Marbella, especifica una interlocutòria de l’Audiència Nacional de l’1 de febrer.