Acords municipals

El Govern avisa que «costa entendre» que Junts pacti alcaldies amb el PSC

El Govern avisa que «costa entendre» que Junts pacti alcaldies amb el PSC
2
Es llegeix en minuts
EFE

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha advertit aquest dimarts que «costa entendre» que Junts pacti alcaldies amb el PSC per evitar que governin «altres partits independentistes», més encara quan les cúpules d’ERC i Junts estan negociant un «front comú» per a les eleccions generals. En roda de premsa a la Generalitat, a Plaja se li ha preguntat sobre el fet que el PSC i Junts, amb el suport també de Gent del Poble, hagin arribat a un pacte de govern a Roses que deixa fora el guanyador del 28M, ERC, que ha sol·licitat una negociació als postconvergents per fer marxa enrere a aquest acord i firmar-ne un en clau independentista.

Sobre la possibilitat que aquest pacte es repeteixi en altres localitats catalanes i fins i tot a la Diputació de Tarragona, Plaja ha admès que «com a Govern que forma part de les reunions per fer un front comú de partits independentistes, costa d’entendre que es pactin alcaldies amb partits com el PSC, amb l’objectiu d’evitar que arribin a l’alcaldia altres partits independentistes».

La portaveu ha recordat així la proposta que va llançar la setmana passada el president català perquè ERC, Junts, la CUP i els Comuns puguin pactar un front unitari de cara a les eleccions generals del 23 de juny, que es plasmi també en acords en clau independentista en ajuntaments i organismes supramunicipals, com també per a la presidència del Parlament català. «Toca als partits arribar a enteses i continuar avançant», ha assenyalat Plaja en relació amb aquestes converses entre les direccions dels partits.

Reconstruir les confiances

La portaveu ha admès que, fins fa poc, era una «realitat» que les confiances entre les diferents forces independentistes es trobaven «molt tocades», però ha confiat que les actuals converses serveixin per reconstruir-les, després d’unes eleccions municipals que han sigut un «avís» per a l’independentisme, sobretot per l’elevada «abstenció».

Notícies relacionades

Sobre la presidència del Parlament, abans del ple d’aquest divendres, en què s’haurà d’elegir el relleu de Laura Borràs després de la seva condemna d’inhabilitació per fraccionar contractes a dit quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes, Plaja ha mostrat el seu «respecte» a la decisió que prengui Junts per proposar un nom. «Però des del Govern confiem que l’entesa que la setmana passada va començar a caminar permeti que la figura de la presidència del Parlament es materialitzi en una presidència independentista», ha afirmat. Ha considerat així que, sigui qui sigui el relleu, és necessari que a Catalunya hi hagi «institucions fortes», sobretot davant «els temps durs i difícils que venen per a Catalunya i el seu autogovern». «L’important és treballar i preparar-nos conjuntament per avançar i defensar el nostre país», ha afegit.

Denúncia de repressió

Plaja s’ha referit a la condemna a una multa de 1.800 euros i quatre mesos d’inhabilitació a l’exalcalde del municipi Maties Serracant, de la Crida, per un delicte de desobediència greu al facilitar la celebració del referèndum de l’1-O en la població. «Aquesta inhabilitació és una mostra més que la repressió no para. Els estaments judicials segueixen la seva persecució a l’independentisme. Tot el suport a Serracant. Per part del Govern continuarem lluitant per fer possible una amnistia, l’única manera d’acabar amb tota la repressió», ha sentenciat.