Provocació

Trump felicita Kim Jong-un per l’elecció de Corea del Nord per al Consell de l’OMS

  • ‘Influencers’ a la coreana, nova estratègia

Trump felicita Kim Jong-un per l’elecció de Corea del Nord per al Consell de l’OMS

Agencias

2
Es llegeix en minuts

L’expresident nord-americà Donald Trump ha felicitat el líder nord-coreà, Kim Jong-un, per l’elecció del seu país per formar part del Consell Executiu de l’Organització Mundial de la Salut, un gest criticat ja pels rivals de Trump en la carrera per la nominació presidencial del Partit Republicà.

«¡Felicitats a Kim Jung [sic] Un!», ha publicat Trump a la seva xarxa social, Truth Social, en un missatge acompanyat d’un enllaç a una notícia sobre l’elecció de Corea del Nord.

Amb aquesta elecció, Corea del Nord tindrà Jong Min Pak com a representant oficial del Ministeri de Sanitat Pública en el Consell Executiu de l’OMS fins al 2026. Aquest organisme decideix la política general de l’agència sanitària de l’ONU.

Felicitar un esbirro

Una de les veus més crítiques amb Trump ha sigut la de l’exambaixadora nord-americana davant l’ONU i rival de Trump en les primàries republicanes, Nikki Haley. «Kim Jong-un mata de gana el seu propi poble. És una farsa absoluta que Corea del Nord tingui una funció de lideratge a l’Organització Mundial de la Salut», ha assenyalat.

«No es felicita un esbirro [...]. Aquest esbirro ha amenaçat els Estats Units. Ha amenaçat els nostres aliats una vegada i una altra. No és una cosa amb què s’hagi de jugar», ha remarcat Haley.

Per al governador de Florida, Ron DeSantis, principal rival de Trump a les enquestes, el líder nord-coreà és «un dictador assassí». «M’ha sorprès veure això», ha afirmat DeSantis en declaracions a Fox News després que li preguntessin pel missatge de felicitació de Trump.

Notícies relacionades

Per la seva banda, l’exvicepresident de Trump, Mike Pence, ha afirmat que «ningú hauria d’elogiar el dictador de Corea del Nord ni elogiar el líder de Rússia, que ha iniciat una guerra d’agressió contra Ucraïna sense cap provocació.» «Som en un moment en què hem de deixar clar al món que estem a favor de la llibertat i que recolzem els que estan amb la llibertat», ha assenyalat.

En resposta, un portaveu de la campanya de Trump, Steve Cheung, ha declarat a Fox News que «el president Trump va aconseguir la pau mitjançant la força i el resultat és que no es va començar cap guerra nova durant la presidència». «D’altra banda, Ron DeSantis és una marioneta dels bel·licistes del sistema i no té la força, resistència ni voluntat d’oposar-se als adversaris dels Estats Units», ha argumentat.