Endurir la protesta

Els funcionaris porten Llop al Suprem per mirar de donar visibilitat a la seva vaga

  • La vaga de funcionaris obliga a ajornar les pròximes declaracions pel presumpte finançament il·legal de CDC

  • Els funcionaris de justícia convoquen una vaga per aconseguir una pujada salarial

Els funcionaris porten Llop al Suprem per mirar de donar visibilitat a la seva vaga
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Els funcionaris de justícia no volen deixar passar l’oportunitat que significa la pròxima cita electoral i, lluny de suspendre les mobilitzacions i acostar-les a les eleccions, han decidit continuar amb la vaga i, a més, traslladar la seva proposta als mateixos tribunals a la recerca d’una visibilitat que cada dia resulta més difícil. El comitè de vaga denunciarà la ministra de Justícia, Pilar Llop, i el seu secretari d’Estat de Justícia davant la Fiscalia del Tribunal Suprem per vulneració dels drets sindicals al no asseure’s a negociar amb ells.

Els sindicats, que ja havien demanat la dimissió de la ministra, consideren que «cada dia que passa» sense ser convocats «queda patent el nul interès d’aquest ministeri per una justícia que s’enfonsa i el seu classisme i ranci corporativisme que la porta a negar el diàleg i la negociació a 45.000 empleats públics mentre que sí que ho fa amb l’elit judicial», amb referència als acords que sí que ha firmat amb els lletrats de l’Administració de Justícia i jutges i fiscals.

Com a revulsiu, el següent pas acordat pel comitè de vaga serà «presentar una denúncia davant la Fiscalia del Tribunal Suprem contra la ministra de Justícia i el secretari d’Estat de Justícia per vulneració del dret fonamental de llibertat sindical i per incompliment del deure establert a l’article 8.2 del decret 17/77 de 4 de març de relacions laborals (comunament conegut com a ‘decret de vaga’) de convocar el comitè de vaga durant la durada d’aquesta». Argumenten fins i tot que «l’actitud antisindical d’aquests responsables polítics frega la prevaricació».

Res sense el LAJ

Abans de formalitzar la denúncia, el comitè de vaga ha tornat a dirigir-se al ministeri per exigir-li que el convoqui. A més, es dirigirà un escrit al secretari general, els secretaris de govern i els secretaris coordinadors advertint que no s’acceptarà cap pressió perquè un funcionari realitzi funcions que no estan recollides en la llei mentre que no es retribueixin adequadament i perquè no es faci sense la seva presència cap actuació que hagi de ser firmada pel lletrat de l’Administració. Si això es produeix, es denunciarà en la instància corresponent.

Notícies relacionades

A més, s’estendrà el repartiment de la guia de funcions per col·locar darrere de cada pantalla de l’ordinador, per explicar al ciutadà i al professional les raons que porten a no fer un acte processal sense la presència del lletrat o del jutge, tal com exigeix la llei amb independència que el costum anterior fos que es fessin sense la seva presència. L’objectiu és que tothom sigui conscient de les actuacions que realment duen a terme els funcionaris.

Conscients que una vaga comporta un perjudici notable per als ciutadans i per als professionals, el comitè contactarà amb els Col·legis d’Advocats, Procuradors i Graduats Socials de cada àmbit territorial per exposar-los l’absència de voluntat de negociació del ministeri i acordar la publicació d’una declaració exigint-li diàleg i la negociació per solucionar el conflicte.