Proposta de plantilla

El CGPJ considera que es necessiten més de 300 places de jutge a l’any perquè la justícia funcioni

  • El Poder Judicial veu inviable aplicar la nova llei de paritat al Constitucional o el Consell Fiscal

  • El Govern central i els seus socis tomben la proposta del PP per canviar l’elecció del CGPJ

El CGPJ considera que es necessiten més de 300 places de jutge a l’any perquè la justícia funcioni
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha pres coneixement del pla estratègic de recursos humans en la carrera judicial per al decenni 2023-2032 que va encarregar el 20 d’abril. L’estudi que fa seu l’òrgan de govern dels jutges adverteix de la necessitat d’una oferta anual d’entre 310 i 320 places durant el període analitzat per garantir el desenvolupament i funcionament correcte de l’Administració de Justícia.

Amb aquest pla estratègic es pretén aportar les dades necessàries i suficients perquè les institucions amb competència en matèria de justícia puguin adoptar i posar en pràctica les mesures que garanteixin la prestació correcta del servei públic de la justícia; especialment al Ministeri de Justícia, perquè té atribuïda la competència per a la convocatòria de places.

El pla, que prové d’una visió sistemàtica de la situació de la planta de jutges i magistrats, així com de les respectives evolucions en termes de jubilacions, morts i nous ingressos, pretén ser una eina útil per identificar amb claredat l’augment del nombre de membres de la carrera judicial que s’hauria de produir els anys vinents i, en conseqüència, el nombre de places que s’haurien de convocar.

L’estudi parteix de la situació actual de la planta judicial (jutjats i tribunals), formada a data del 2 de maig per 5.799 unitats, de les quals 18 estan pendents d’entrar en funcionament. No obstant, segons les dades de les quals disposa el CGPJ, les places efectivament cobertes en sumen 5.490, cosa que suposa que hi ha un total de 309 places vacants.

El pla estratègic també té en compte altres variables, com una projecció de les jubilacions i les morts que tindran lloc durant la dècada vinent. N’agafa com a dades de referència les que s’han produït durant els últims 10 anys, i el nombre d’efectius que ingressaran en la carrera el 2024, el 2025 i el 2026, una xifra que ja està compromesa. També té en compte el nombre de noves unitats judicials que es crearan els anys vinents, i n'agafa com a magnitud de referència la de 70 (nombre d’unitats judicials creades el 2022 i el 2023), cosa que suposa que en el decenni analitzat se’n comptabilitzaran 700 més.

6.500 jutjats

Notícies relacionades

Tenint en compte les dades anteriors, l’any 2032 hi hauria 6.499 unitats judicials (5.799 + 700), mentre que, segons la projecció del nombre de jubilacions i morts i tenint en compte que la incorporació dels aspirants que superin els processos selectius en curs no es produirà fins al 2027, els membres de la carrera judicial serien 4.610. Això suposaria 1.899 places sense cobrir.

Per això el nombre de jutges i jutgesses que haurien d’integrar la carrera judicial d’aquí a 10 anys és de 6.499 per garantir el funcionament correcte de la Justícia, cosa que faria necessari que a partir d’aquest any l’oferta anual de places oscil·lés entre les 310 i les 320. L’estudi del CGPJ també adverteix de la necessitat de tenir en compte les futures reformes estructurals que es poguessin emprendre, a efectes de preveure els mitjans personals i materials necessaris.