Municipals 28-M

¿Qui guanyarà les eleccions a Girona 2023? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes

EL PERIÓDICO i Predilect actualitzen les estimacions de vot i la fórmula de govern més probable fins a la mateixa jornada electoral

  • ¿Qui guanyarà les eleccions?: prediccions per a Barcelona, sis ciutats catalanes més, Madrid i la seva Comunitat

¿Qui guanyarà les eleccions a Girona 2023? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes
1
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Alberto López
Alberto López

Politòleg

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +

EL PERIÓDICO ofereix aquest dimarts la primera entrega del mercat de prediccions Predilect per conèixer l’evolució de l’estimació de vot i la fórmula de govern més probable en les eleccions municipals a Girona. Fruit d’un projecte d’investigació de la Universitat de Zuric, aquesta eina electoral funciona com un mercat de borsa i es basa en les transaccions d’un notable grup d’especialistes en ciències polítiques, socials i econòmiques.

¿QUÈ ÉS UN MERCAT DE PREDICCIONS?

Girona, un dels principals feus del PSC durant dècades, va canviar de mans el 2011 amb la victòria de Carles Puigdemont, llavors sota les sigles de CiU. Quan Puigdemont es va convertir en president de la Generalitat, va cedir el testimoni a Marta Madrenas, que va revalidar l’alcaldia el 2019. La seva decisió de no presentar-se a la reelecció, va obligar els postconvergents a buscar un nou alcaldable i, després d’un convuls procés intern, l’elegida va ser l’exconsellera Gemma Geis.

En la primera entrega, aquest dimarts 25 d’abril, Junts parteix amb un 54,4% de probabilitats de mantenir l’alcaldia de Girona, mentre que les opcions d’ERC se situen en el 19,7%. A poca distància el segueix la CUP, amb un 15,3% de probabilitats. Les opcions del PSC es queden en un 5,8%.

Notícies relacionades

En aquests últims comicis municipals, Junts va guanyar les eleccions amb 9 regidors; Guanyem Girona-CUP va obtenir 6 regidors; el PSC 6; ERC 4; i Ciutadans 2. Gemma Geis (Junts) i Camino Fernández (Cs) són les cares noves entre els alcaldables, mentre que Lluc Salellas (Guanyem), Sílvia Paneque (PSC) i Quim Ayats (ERC) repeteixen com a candidats.

Predilect és l’únic mecanisme que permet seguir l’última hora de les expectatives electorals més enllà de les enquestes i fins i tot la mateixa jornada electoral, atesa la prohibició legal de publicar estudis d’opinió durant els cinc dies previs als comicis i fins que tanquin els col·legis electorals.