Autonòmiques 28-M

¿Qui guanyarà les eleccions a la Comunitat de Madrid 2023? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes

EL PERIÓDICO i Predilect actualitzen les estimacions de vot i la fórmula de govern més probable fins a la mateixa jornada electoral

  • ¿Qui guanyarà les eleccions?: prediccions per a Barcelona, sis ciutats catalanes més, Madrid i la seva Comunitat

¿Qui guanyarà les eleccions a la Comunitat de Madrid 2023? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes
1
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Alberto López
Alberto López

Politòleg

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +

EL PERIÓDICO ofereix aquest dimarts la primera entrega del mercat de prediccions Predilect per conèixer l’evolució de l’estimació de vot i la fórmula de govern més probable en les eleccions autonòmiques de la Comunitat de Madrid. Fruit d’un projecte d’investigació de la Universitat de Zuric, aquesta eina electoral funciona com un mercat de borsa i es basa en les transaccions d’un notable grup d’especialistes en ciències polítiques, socials i econòmiques.

¿QUÈ ÉS UN MERCAT DE PREDICCIONS?

El 2021, el PP d’Isabel Díaz Ayuso va obtenir el 44,76% dels vots i 65 escons a l’Assemblea de Madrid, a només quatre de la majoria absoluta (fixada en els 69 diputats) a la qual ara mirarà d’arribar Ayuso després d’haver-se recolzat en l’extrema dreta per governar durant aquests dos últims anys. Els comicis de fa dos anys van oferir també el ‘sorpasso’ en vots de Més Madrid al PSOE, i les dues forces que van empatar a 24 escons. Vox va aconseguir 13 parlamentaris i Unides Podem, que va presentar com a candidat Pablo Iglesias després de sacrificar-lo del Govern, es va quedar amb 10 representants.

En la primera entrega, aquest dimarts 25 d’abril, el PP parteix amb un 70,7% de probabilitats de governar en solitari, mentre que les opcions d’una coalició entre Ayuso i Vox se situen en el 17,4%. Les possibilitats d’un Executiu d’esquerres amb prou feines superen el 6%.

L’evolució de les expectatives de cada formació s’ha mantingut bastant estable en tots els casos des del març.

Notícies relacionades

Isabel Díaz Ayuso, Mónica García i Rocío Monasterio repeteixen com a candidates del PP, Més Madrid i Vox, respectivament, mentre que el PSOE i Unides Podem presenten cares noves. L’aspirant socialista serà l’actual secretari general del PSOE madrileny, Juan Lobato, i la candidata morada serà l’actual portaveu del grup parlamentari, Alejandra Jacinto.

Predilect és l’únic mecanisme que permet seguir l’última hora de les expectatives electorals més enllà de les enquestes i fins i tot la mateixa jornada electoral, atesa la prohibició legal de publicar estudis d’opinió durant els cinc dies previs als comicis i fins que tanquin els col·legis electorals.