Cita amb les urnes

Sondejos de les eleccions municipals i autonòmiques 2023: Així estan les enquestes a peu d’urna a Barcelona

Eleccions municipals i autonòmiques: última hora, en directe

L’enquesta prohibida de les eleccions municipals a Barcelona

¿Qui guanyarà les eleccions? Aquestes són les prediccions per a Barcelona, Madrid i sis ciutats catalanes més

Ayuso aconseguiria la majoria absoluta a la Comunitat de Madrid i el Govern valencià segueix en l’aire, segons els sondejos

Sondejos de les eleccions municipals i autonòmiques 2023: Així estan les enquestes a peu d’urna a Barcelona
3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ada Colau hauria guanyat en vots les eleccions municipals de Barcelona, però podria empatar a regidors amb Xavier Trias i Jaume Collboni. Segons l’enquesta ‘tracking’ elaborada pel Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO i Betevé, Barcelona en Comú seria la força més votada amb el 22,5% dels sufragis i obtindria 10-11 regidors, seguida de Junts i el PSC, que aconseguirien 9-10 regidors cada una. En vots, Trias aconseguiria el 20,8% i Collboni, el 19,9%. ERC passaria de guanyar els comicis el 2019 a la quarta posició amb el 14,5% dels vots i 6-7 regidors. El sondeig, fet del 18 al 27 de maig a partir de 2.500 entrevistes, atorga al PP2-3 regidors i pronostica l’entrada a l’ajuntament de l’extrema dreta de Vox, també amb 2-3 regidors.

Amb aquests resultats, Colau podria repetir com alcaldessa al ser la candidata més votada, però necessitarà buscar pactes amb el PSC i ERC per governar i impedir que, per exemple, Trias i Collboni poguessin desplaçar-la amb l’ajuda d’un tercer soci, com Maragall o Sirera. Respecte als resultats del 2019, Colau milloraria lleugerament els vots obtinguts llavors, Trias gairebé duplicaria el resultat de la seva antecessora, Elsa Artadi, i els socialistes també pujarien de forma lleu. ERC retrocediria de manera notable i el PP creixeria gairebé un punt. Ciutadans i Valents quedarien fora de l’ajuntament.

Fitxa tècnica del GESOP

-Tècnica d’investigació: ‘tracking’ que combina entrevistes telefòniques i presencials a peu d’urna.

-Àmbit d’estudi: Barcelona ciutat.

-Població objectiu: Població major d’edat, resident, empadronada i amb dret a vot a la ciutat de Barcelona.

-Tipus de mostreig: selecció aleatòria tenint en compte quotes creuades de sexe i edat.

-Nombre d’entrevistes: 3.591, de les quals 2.518 per telèfon i 1.073 a peu d’urna.

-Marge d’error: ± 1,6% per a un nivell de confiança del 95% i p=q=0,5.

-Treball de camp: Del 18 al 28 de maig del 2023.

En paral·lel, una enquesta a peu d’urna feta per GAD3 per a TV3 coincideix amb el sondeig del GESOP a vaticinar la victòria de Colau amb 10 regidors. Collboni aconseguiria 9-10 regidors i Trias es quedaria en 8-9 edils. Maragall obtindria 6 regidors, Sirera 4 i Vox entraria en el consistori amb 3 edils.

El sondeig de GAD3 sobre Tarragona, Lleida i Girona dona un panorama favorable per al PSC, que hauria guanyat les eleccions en les dues primeres i seria la segona força en la tercera. A Tarragona, el socialista Rubén Viñuales (10) guanyaria còmodament i podria prendre-li l’alcaldia al republicà Pau Ricomà (6). El mateix passaria a Lleida, on el socialista Fèlix Larrosa (8) superaria l’actual alcalde, el republicà Miquel Pueyo (6), i el postconvergent Toni Postius (5). A Girona, l’exconsellera de Junts Gemma Geis hauria obtingut una victòria molt ajustada, amb 9 regidors, seguida de prop per la socialista Sílvia Paneque (8), tot i que podria recolzar-se en Guanyem (4) i ERC (3).

GAD3 també ha elaborat enquestes sobre algunes de les 12 comunitats que avui celebren eleccions autonòmiques. Segons aquest sondeig, Isabel Díaz Ayuso arribaria a la majoria absoluta a la Comunitat de Madrid amb 70-72 escons, cosa que li evitaria haver de dependre del suport de Vox per governar. El PSOE obtindria 27-28 escons, Més Madrid 20, Vox 9-10 i Podem 7. A l’Ajuntament de Madrid, el PP de José Luis Martínez-Almeida també podria arribar a la majoria absoluta amb 28-30 regidors.

Notícies relacionades

Molt més disputat estarà el triomf al País Valencià, on l’enquesta de GAD3 deixa a la corda fluixa l’actual majoria d’esquerres. El PP guanyaria les eleccions amb 37-38 escons, el PSPV n’obtindria 31-33, Vox 13-14, Compromís, 12-14 i Unides Podem 3. Només si es donen les forquilles més altes, que situen el bloc progressista en els 50 escons de la majoria absoluta, podria salvar el socialista Ximo Puig. A l’Ajuntament de València també guanyaria el PP amb 13-14 regidors i podria sumar majoria amb Vox (4) per només un regidor davant la suma de Compromís (8) i el PSPV (7-8).

L’esquerra també podria perdre la localitat més poblada on governa actualment, l’Ajuntament de Sevilla, on guanyaria el PP (13-14) i podria sumar majoria amb Vox (3) davant la suma del PSOE (13) i Amb Andalusia (1-2).

Consulta els resultats de les eleccions municipals 2023 a Catalunya el 28M

Recorda que el 28M podràs consultar els resultats de les eleccions municipals a Catalunya 2023: