Aixequen el secret de sumari

La trama urbanística després del segrest d’una regidora que esquitxa el número 2 del PSOE andalús

La gran pregunta d’aquest cas és què pot portar un equip de govern i un exalcalde a planejar presumptament el segrest d’una companya de files

La trama urbanística després del segrest d’una regidora que esquitxa el número 2 del PSOE andalús
5
Es llegeix en minuts
Isabel Morillo

El Jutjat d’Instrucció número 5 de Granada ha aixecat el secret de sumari sobre el segrest de la regidora socialista de Maracena Vanessa Romero i demana al Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia (TSJA) que imputi els seus companys de partit Noel López, exalcalde i actual secretari d’organització del PSOE-A, l’actual alcadesa, Berta Linares, i el regidor d’Urbanisme, Antonio García Leyva, que ocupen els llocs de sortida en la candidatura del 28 de maig. La interlocutòria deixa pocs dubtes sobre la solidesa dels indicis que manegen el jutge i el ministeri fiscal per demanar al TSJA que dedueixi testimoni a aquests tres assenyalats. Noel López és diputat i és aforat, per la qual cosa només pot ser imputat per l’alt tribunal andalús.

La gran pregunta d’aquest cas és què pot portar un equip de govern i un exalcalde a planejar presumptament el segrest d’una companya de files. La clau és en l’urbanisme. Maracena és una ciutat de l’àrea metropolitana de Granada a penes a cinc quilòmetres de la capital amb un important creixement en els últims anys. Avui té 22.293 habitants, segons l’Institut d’Estadística d’Andalusia, i fa dues dècades n’eren 14.651. Un ‘boom’ per a un municipi de 4,8 quilòmetres quadrats, un menys que Gibraltar, convertit en una ciutat dormitori de la capital dotada de bons equipaments i infraestructures on el PSOE governa folgadament amb 11 dels 22 regidors de l’equip municipal.

El motiu del segrest és suposadament en una documentació que la regidora segrestada portava al maleter del seu cotxe quan el llavors nòvio de l’alcaldessa la va retenir a punt de pistola i contra la seva voluntat. La instrucció judicial va sobre el segrest, però la fiscalia sí que deixa clar que s’ha d’investigar a fons si hi ha «conductes penalment rellevants en relació amb la tramitació dels expedients d’urbanisme». Quan va saltar el cas, l’alcaldessa va posar a disposició de la justícia tots els convenis urbanístics de l’ajuntament des del 2007, quan Noel López es va convertir en regidor. L’ajuntament ocultava als òrgans fiscalitzadors els seus comptes des del 2019.

La víctima assegura en la seva declaració que els motius d’actuar del segrestador eren «les del Noel i la Berta», exalcalde i alcaldessa, i assegura que ella tenia «documents acreditatius» d’«irregularitats urbanístiques» guardats aquell dia al maleter del seu vehicle. El presumpte segrestador incideix en aquesta línia i assenyala que Noel López «havia posat la Vanessa perquè firmés certs documents la validesa dels quals estava supeditada a la seva firma, cosa que ella no va fer, amb la qual cosa al ser substituïda en el seu càrrec per la Berta, aquests documents acaben firmats per ella». Quan la regidora segrestada va ser l’alcaldessa accidental i regidora d’Urbanisme, davant les absències de l’alcalde, que ja era secretari d’Organització del PSOE-A i va compaginar durant mesos els dos càrrecs, «tots els papers passen per ella». La versió del segrestador és que temien que ella pogués treure a la llum certa informació. Hi havia factures emeses a l’empresa de globus del nòvio de l’alcaldessa i presumpte segrestador que, pel que sembla, també estarien sota sospita. Fins i tot van posar una càmera amb micròfon al despatx de la regidora segrestada.

Destruir-li el mòbil

Els expedients «irregulars» que suposadament va firmar l’actual alcaldessa es converteixen en un motiu de greu tensió en les relacions de l’equip de govern. Al segrestador li indiquen que ha de destruir el mòbil de la regidora perquè pensaven que hi havia els documents que generen aquesta guerra interna. Els afectats creuen que Vanessa Romero es va fer un perfil fals a les xarxes socials amb què es comunicava amb l’ajuntament i on «parla d’un expedient concret». L’exnòvio de l’alcaldessa té constància que Noel López li va oferir un lloc a la víctima com a administrativa en una empresa municipal que ella no accepta perquè «volia alguna cosa amb més poder i on guanyés més».

Els repetidors de telefonia dels mòbils dels assenyalats i una càmera de seguretat deixen proves que l’exalcalde, l’actual alcaldessa i el regidor d’Urbanisme van estar reunits el dia del segrest i que Berta Linares es va veure amb la seva llavors parella poc després que hagués presumptament segrestat la regidora, després de deixar-la tancada al maleter del seu cotxe i quan ja sabien que havia pogut alliberar-se.

¿Per què Noel López es va dirigir ràpidament des de Jaén a Granada quan li van trucar per explicar-li el segrest de la regidora? ¿Per què va contactar amb un advocat? ¿En qualitat de què va seguir creuant trucades amb la seva cosina, l’alcaldessa, i amb el regidor d’Urbanisme dies després? ¿Per què va mantenir l’alcaldessa com a candidata malgrat que ella s’havia reunit amb el segrestador i havia mentit assegurant públicament que l’única vegada que va parlar amb ell va ser la nit abans per videoconferència?

El secretari d’Organització del PSOE-A assegura que la seva implicació no és més que fruit de la declaració d’«un desequilibrat». El detingut pel segrest i exnòvio de l’alcaldessa té bipolaritat. El presumpte autor del rapte va declarar que va ser López qui li va suggerir que li donés «un ensurt» a la regidora perquè com que ell estava malalt no hi hauria conseqüències. El relat dels fets de l’acusat que es manté a la presó assenyala que durant el segrest de la regidora li va demanar que tragués el bloqueig de seguretat al seu telèfon i li escrigués un whatsap a l’arquitecte municipal de Maracena, citant-lo per veure’s: «Vine a aquesta ubicació per parlar». El missatge va existir però no es va enviar cap ubicació.

Notícies relacionades

L’acusat del segrest, que va conèixer l’alcaldessa per Tinder i tenia una relació amb ella des de novembre del 2020, dona detalls de la vida interna de l’ajuntament i de les dificultats en les relacions dels regidors. La víctima, Vanessa Romero, va pensar que seria l’alcaldessa i substituiria Noel López però finalment aquest es va decantar per Berta Linares, que a més és la seva cosina. Entre totes dues hi havia una gran «rivalitat».

El segrestador explica com va deixar la víctima al cotxe i va acudir a comprar un ganivet per tallar-li les brides en mans i peus «sense fer-li mal», perquè li semblava perillós amb el matxet que portava. Es beu una llauna d’un refresc energètic, veu l’alcaldessa, la seva nòvia li diu que la Vanessa s’ha alliberat i que el busca la policia, «es fan un petó als llavis» i torna amb metro a Armilla. Després va a una perruqueria a tallar-se els cabells i es beu una cervesa abans de ser detingut.