Declaració judicial

Jové afirma que el van espiar amb Pegasus quan negociava la investidura de Sánchez

El diputat d’ERC i l’eurodiputada Diana Riba declaren davant la jutge com a testimonis i víctimes

  • Pegasus: ¿Què és i com funciona el ‘software’ d’espionatge?

  • La comissió Pegasus de l’Eurocambra demana a Espanya una investigació «plena»

Jové afirma que el van espiar amb Pegasus quan negociava la investidura de Sánchez

RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El diputat d’ERC al Parlament, Josep Maria Jové, ha declarat davant la jutge que el van espiar amb el programa Pegasus quan, entre altres qüestions, estava negociant la investidura de Pedro Sánchez i quan s’estava celebrant el judici contra els dirigents independentistes pel procés, segons fonts jurídiques. Jové i l’eurodiputada republicana Diana Riba han comparegut al Jutjat d’Instrucció número 20 de Barcelona com a víctimes per la intervenció dels seus telèfons mòbils. La togada espera la resposta de l’Executiu espanyol sobre la desclassificació dels documents oficials secrets relacionats amb l’ús del ‘software’ israelià.

La jutge ha reactivat la investigació sobre l’espionatge a Riba i Jové després que a mitjans de març l’Audiència de Barcelona estimés parcialment un recurs dels dos diputats d’ERC i li ordenés practicar algunes de les diligències que tots dos van demanar en la seva querella, com la compareixença com a testimoni de la presidenta del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), Esperanza Casteleiro. Aquesta és un de les causes que estan repartides per diferents estaments judicials sobre la utilització de Pegasus per controlar líders independentistes i els seus advocats. En total, s’han detectat més de 65 casos, entre els quals els del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el seu antecessor en el càrrec, Quim Torra.

Jové i Riba, representats per l’advocat Andreu Van den Eynde, han explicat a la jutge com van tenir coneixement de l’espionatge i què estaven fent els dies en què els seus telèfons van ser intervinguts amb Pegasus. En el cas del diputat d’ERC, dels dos telèfons es van sostreure dades, almenys, entre el 20 de març del 2019 i juny del 2020, tot i que no es descarta que passés en altres ocasions. El testimoni ha assegurat davant la togada que en aquell període estava en marxa el judici contra els dirigents independentistes pel procés, en el qual ell estava citat a declar, i negociava amb el Govern la investidura de Sánchez, mentre tractava altres qüestions de transcendència política, com el decret de l’estat d’alarma, diferents coalicions a Catalunya i els pressupostos.

Conversa gravada

Notícies relacionades

L’eurodiputada Diana Riba ha explicat a la jutge d’instrucció la informació que ha recopilat com a vicepresidenta de la comissió Pegasus del Parlament Europeu, tant el funcionament del ‘software’ de l’empresa israeliana NSO com la possibilitat que darrere de l’espionatge hi pogués haver el CNI. La parlamentària europea ha relatat que ella es va assabentar que el seu telèfon estava intervingut el 28 d’octubre del 2019 quan, després d’una conversa amb un dels seus assessors, va rebre una trucada i al despenjar va escoltar el diàleg que havia mantingut minuts abans. Ella creu que l’espiaven per la retirada de l’escó a l’Eurocambra a Oriol Junqueras i per la sentència del seu marit, Raül Romeva.

«L’important és que s’acceleri la investigació perquè per ara ha sortit la punta de l’iceberg», ha afirmat Riba, després de la seva declaració, als mitjans de comunicació, alhora que ha insistit que la justícia ha d’indagar els 65 casos de persones que han sigut espiades a través de Pegasus. «Volem saber per què ens han espiat», ha assegurat. «És l’inici de la investigació efectiva», ha explicat el seu advocat, Andreu Van den Eynde, que espera quina serà la reacció del Govern amb la desclassificació de documents secrets sol·licitada per la jutge. «Cada pas que es fa en la investigació és un esforç», ha recalcat el lletrat. El fiscal insisteix que s’ha de fer un peritatge sobre els telèfons de Jové i Riba.