Eleccions 28M

Trias promet un pla antiestigma sobre salut mental

Ironitza sobre el suport del sector del taxi a Collboni

Qualifica d’«ocurrències» les propostes de Colau de dentista i ulleres públiques

  • Vint coses que no sabies de Xavier Trias

  • La campanya de les eleccions municipals, última hora

Trias promet un pla antiestigma sobre salut mental

ACN

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Xavier Trias ha explicat les 80 primeres mesures que pretén impulsar en els primers 80 dies de mandat en cas de ser elegit alcalde de Barcelona. Entre aquestes, hi ha la d’impulsar un pla contra l’estigma en matèria de salut mental. També, la de convocar els partits per a un pacte sobre vivenda, la de frenar les superillas que no s’hagin iniciat i la de convocar les empreses de la neteja per millorar la situació de la brutícia. Trias ha qualificat d’«ocurrències» les propostes d’Ada Colau sobre el dentista i les ulleres de servei públic i ha defensat els consorcis. Sobre el suport d’un sindicat de taxistes al candidat socialista, Trias ha ironitzat i minimitzat aquest anunci.

Entre aquestes primeres mesures s’hi inclou «crear un servei d’atenció a la salut mental» a l’escola i intensificar els programes «respir» de suport a les persones cuidadores, entre d’altres. «També, un pla contra l’estigma social» en salut mental, ha afirmat Neus Munté, número dos de Trias. «S’ha de reforçar a l’escola amb professionals, psicòlegs clarament, per poder identificar, tractar i derivar les situacions, perquè la prevenció és importantíssima», ha opinat. «L’alcaldessa ha fet un anunci, com sempre en període electoral, de situar psicòlegs; creiem que s’ha d’anar més enllà; no anunciarem tants psicòlegs a les escoles», ha afegit.

Les «ocurrències» de l’alcaldessa

Trias ha reivindicat els consorcis entre administracions en matèria de salut i educació. «Ens dotem d’unes eines de col·laboració entre l’ajuntament i la Generalitat; que electoralment cadascú digui el que vulgui és una barbaritat. Hem de creure’ns els consorcis», ha opinat. «Ara l’ajuntament té l’ocurrència del dentista, de les ulleres, són necessitats que existeixen, però s’ha de fer de manera vinculada als consorcis i amb serietat». En aquest sentit, ha acusat el president espanyol, Pedro Sánchez, per les seves promeses econòmiques en salut i salut mental. «No entenc si s’ha assabentat de què va la sanitat, que té un problema gravíssim de finançament», ha etzibat.

Neteja i salari mínim

Una altra de les primeres mesures té a veure amb la neteja: «Faré el que vaig fer el 2011, convocar totes les concessionàries i explicar-los que vull la ciutat neta i ‘què pensen fer vostès perquè això estigui net’, i no m’expliqui que li hauríem de donar tants milions».

Una altra mesura és la recuperació d’un pacte en favor d’un salari mínim de ciutat, una reclamació que cal tractar amb els agents socials i que Trias no ha concretat en una xifra. Altres iniciatives són que Barcelona opti a liderar la capitalitat europea del comerç de proximitat, o crear una «taula per la justícia social» i convocar la junta de seguretat local per implementar «un pla de xoc» sobre seguretat. També, crear la figura del comissionat per la llengua catalana.

En matèria de vivenda, Trias ha defensat la idea d’invertir 200 milions anuals i forjar un pacte estable a trenta anys, sabent abans la situació financera de l’ajuntament i el deute de TMB. L’alcaldable ha definit com a projectes bàsics l’enllaç de la Marina del Prat Vermell amb el Paral·lel, transformar la Gran Via, acabar la carretera de les Aigües i cobrir la Ronda de Dalt, entre d’altres.

El taxi, «entusiasmat» amb Collboni

Notícies relacionades

Trias, preguntat sobre el suport del col·lectiu Élite Taxi al candidat del PSC, ha ironitzat: «Deuen estar entusiasmats amb la gestió de Collboni; jo crec que és un desastre, la mobilitat és un desastre. El taxi deu content amb Collboni... una part del taxi».

Sobre Ada Colau, que aquest divendres ha acusat Trias de ser «irrespectuós» per dir-li mentidera reiteradament, el candidat ha replicat: «És que diu inexactituds». Trias li ha proposat recuperar un dinar entre tots dos com el que van celebrar en precampanya: «Quan acabi la campanya, el més bonic és que siguem capaços, amb el resultat que sigui, d’anar a dinar i que siguem capaços de relativitzar les coses i tenir una bona relació personal, que crec que és el que no s’ha de perdre mai».