Eleccions municipals 28M

Xavier Trias: «A Jordi Pujol l’estimo molt»

El candidat de Junts elogia l’expresident i el defineix com a model de la seva activitat política

Puigdemont acusa ERC de «desmobilitzar» l’independentisme i qualifica el Govern de «catàstrofe»

  • L’última hora de la campanya electoral

  • Tot el que no sabies sobre el candidat de Junts, Xavier Trias

Xavier Trias: «A Jordi Pujol l’estimo molt»

ACN

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El candidat de Junts a l’alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, ha protagonitzat un acte de campanya en què ha posat com exemple l’expresident Jordi Pujol i ha qualificat d’«escolanet» el candidat del PSC, Jaume Collboni. El tram final de campanya de Trias continua invariable: atacs a Colau, a Collboni i una crida a la mobilització.

En una intervenció en un míting dedicat a les propostes per a la gent gran, Trias ha afirmat que «la política és estimar la gent» una cosa que ha dit que va aprendre del «president Pujol». «‘Guanyaràs si la gent t'estima’, deia. I no t’estimaran si tu no els estimes. S’ha de notar en el dia a dia i en la manera de plantejar les coses. Parlo de Pujol perquè l’estimo molt: jo soc el que soc gràcies a dos personatges històrics que m’han ensenyat la política, un és el doctor Josep Laporte i l’altre el president Pujol», ha assenyalat.

Durant la seva intervenció, Trias ha carregat sobretot contra el candidat socialista Jaume Collboni, que ha qualificat d’«escolanet» d’Ada Colau. «Es fa el distret, sembla que no hagi fet res, però sí que ha fet: recolzar Colau. No ha fet res més», ha afirmat. «És molt gros, és al·lucinant, ell porta la seguretat i diu que aquesta ciutat és insegura, diu que la mobilitat és un desastre. Ha de ser d’una altra galàxia, d’un altre món», ha afegit.

La contaminació

Trias ha qüestionat el missatge de l’alcaldessa sobre la reducció de la contaminació que va exhibir durant el debat a TV-3 i Catalunya Ràdio. «Colau sempre juga a la confusió, parla de contaminació i es refereix al nitrogen d’oxigen, que és veritat que s’ha reduït, però no és veritat que les partícules s’hagin reduït. El que perjudica més la gent són les partícules, i estem malament de partícules», ha explicat.

Preguntat sobre la necessitat d’importar el ‘model Amsterdam’ de vivenda –basat en què els fons voltor, els bancs i les grans immobiliàries no puguin vendre pisos a grans propietaris– proposat per Colau, Trias ha dit que «si té aquest pla ¿per què no l’aplica? Això d’inventar a 15 dies de les eleccions i començar a explicar històries estranyes... és sorprenent», ha afegit.

Finalment, el candidat postconvergent ha mostrat el seu suport al sector de l’agricultura i la ramaderia que es manifesta aquest dimecres a Barcelona.

«El càstig dura quatre anys»

En una intervenció vespertina de 13 minuts a El Putxet, Trias ha fet una crida a la mobilització: «¡Ai com no ens mobilitzem per votar, perquè es vota un dia però el càstig dura quatre anys! Ja ha passat, això. Es vota un dia, el càstig dura quatre anys», ha advertit davant unes 300 persones. Trias, en to irònic, ha afirmat que el debat electoral de TV-3 va ser «una llauna» («un fastigueig»). Les crítiques, a Colau, Collboni (per servir a Pedro Sánchez) i especialment també a Ernest Maragall. «Està despistat, però continua recolzant-la [a Colau]. ¿No veus que et tornarà a fer una mala jugada?¿No t’has assabentat de què va això?», ha etzibat.

En una intervenció prèvia, el cap de campanya i número tres de la llista, Jordi Martí, ha afirmat: «Les enquestes de les últimes hores em posen davant del PSC i ‘comuns’, tenim la possibilitat real de guanyar i guanyarem, però necessitem el màxim avantatge respecte als competidors perquè si poden, ho tornaran a fer».

El míting de Puigdemont

Notícies relacionades

Mentre Trias manté la mà estesa a ERC i al PSC, la campanya de JxCat en el conjunt de Catalunya es basa ja de manera monogràfica en els atacs de l’expresident Carles Puigdemont als republicans i al govern que lidera Pere Aragonès. Aquest dimecres, en un vídeo emès, en un acte d’Arenys de Munt, Puigdemont ha elevat més el to i ha afirmat que els seus exsocis sembren la «desmobilització» independentista. «No us fieu d’aquests», ha etzibat, mentre ha qualificat la gestió d’Aragonès de «catàstrofe».

Puigdemont ha defensat la unitat independentista en el seu discurs i, tot seguit, ha criticat Esquerra, sense citar-la explícitament, per ser els que han decidit «recular o cedir» davant Junts, que ha definit com el partit que «manté la posició». És allà on ha citat el seu cas personal a l’estranger: «No ens han extradit. Els hem guanyat [als estaments de l’Estat] a totes les jurisdiccions», ha remarcat.