Eleccions municipals 2023

Collboni aposta per «transformar» la muntanya de Montjuïc per commemorar l’Expo de 1929

  • Tot el que està passant aquesta campanya d’eleccions municipals, en directe

  • ¿Qui guanyarà les eleccions?

  • PERFIL | Les 20 coses que no sabies de Jaume Collboni

  • Els barris de Barcelona on se la juga Jaume Collboni en les eleccions municipals

Collboni aposta per «transformar» la muntanya de Montjuïc per commemorar l’Expo de 1929

SÍLVIA JARDÍ / ACN

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

En la línia de tenir els braços oberts a esdeveniments internacionals que projectin Barcelona al món, el PSC aposta per commemorar el centenari de l’Exposició Universal de 1929 i aprofitar aquesta efemèride per«culminar la tercera gran transformació» de la muntanya de Montjuïc. Així ho ha defensat el candidat socialista, Jaume Collboni, en una roda de premsa a l’agència Efe en què també ha carregat contra l’alcaldable de Junts,Xavier Trias, a qui ha advertit que és un «oxímoron» pretendre ser moderat i, alhora, independentista. «Ser independentista és radical», ha etzibat.

El que no ha detallat el dirigent socialista és com ha de ser la commemoració del centenari, ja que això quedaria en mans d’una comissió d’àmbit ciutadà, empresarial i del personal de la Fira de Barcelona que es crearia durant els 100 primers dies del mandat. En tot cas, Collboni ha advocat perquè aquesta celebració sigui el catalitzador que permeti rellançar Montjuïc en els sis anys vinents després de l’impuls que se li va donar durant l’etapa olímpica el 1992 i convertir-la en «centralitat» cultural, esportiva i econòmica.

Per fer-ho, ha destacat el que ha definit com a «tres grans operacions»: la tecnificació del Palau Sant Jordi, la reforma del Palau d’Esports per adaptar-lo als ‘e-sports’ i destinar el Pavelló d’Itàlia a equipament esportiu per al Poble-sec. S’afegiran, ha dit, a la reforma per mantenir l’activitat firal amb 65.000 metres quadrats i a la previsió perquè 18.000 més siguin sostre econòmic per acollir-hi seus d’empreses i incubadors de ‘start-ups’, que significarà que a més d’exposicions hi hagi també activitat permanent.

També a l’objectiu de fer «més permeable» l’avinguda de Maria Cristina com a eix cultural i l’ampliació del pavelló Victòria Eugènia amb 30.000 metres quadrats més. «Hem d’aprofitar la commemoració del centenari per fer aquestes transformacions», ha resumit. Tot això, amb una previsió de crear 500 noves vivendes a l’entorn de la Fira.

El cos a cos amb Trias

Notícies relacionades

Just en plena ressaca de l’últim debat entre candidats, el de TV-3, Collboni ha carregat especialment contra Trias, amb qui es disputa el segell de ser l’opció capaç de desbancar l’alcaldessa Ada Colau. Segons el dirigent socialista, l’aspirant de Junts està «descol·locat», per la qual cosa «intenta semblar i no és» amagant les sigles del partit. «Junts és un partit inestable amb una crisi interna. ¿Com pot pretendre posar ordre si no té ordre ni en el seu propi partit?», li ha retret, a més d’assenyalar que representa el candidat de la «fuga d’empreses» de la ciutat i dels talls a la Meridiana. «Té molt poca credibilitat i és un factor d’inestabilitat que Barcelona no necessita», ha assenyalat.

En contraposició, Collboni s’ha compromès a «crear les condicions» perquè tornin a la ciutat les empreses que van canviar la seu social amb les facilitats que va posar el decret aprovat pel govern de Mariano Rajoy. «Donarem confiança i seguretat jurídica. No serà ràpid ni immediat, però això no ho farà un alcalde independentista, no ho farà Trias», ha advertit. Tot i que ha esquivat assegurar si considera que el Govern de Pedro Sánchez hauria de derogar el decret que es va aprovar el 2017, ha admès que per al seu propòsit serà necessari «el suport i la complicitat» tant de l’Estat com de la Generalitat.