Campanya del 28M

Un veí va alertar la Guàrdia Civil de la compra de vots per 100 euros que implica el PSOE de Mojácar

Set detinguts i tres persones més investigades per la Guàrdia Civil per suposat delicte electoral

Un veí va alertar la Guàrdia Civil de la compra de vots per 100 euros que implica el PSOE de Mojácar

Carlos Barba EFE

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Un dels veïns de Mojácar que va ser temptat per vendre el seu vot en les eleccions del 28M va avisar la Guàrdia Civil l’11 de maig de l’existència d’una suposada trama de compra de vot per correu a la localitat d’Almeria, confirmen a EL PERIÓDICO fonts pròximes a l’operació de la Guàrdia Civil que es desenvolupa aquest dimecres.

Aquest veí havia sigut abordat dues vegades a finals d’abril per un dels integrants del grup de suposada compra organitzada de vots desarticulat aquest dimecres. Els compradors estaven oferint 100 euros per cap a famílies de molt baix poder adquisitiu i d’origen estranger, segons les mateixes fonts.

Com a resultat d’aquest cop policial han sigut detingudes set persones, entre les quals es troben els números 2 i 5 de la llista electoral del PSOE per a l’Ajuntament de Vera, Francisco Flores i Cristóbal Vizcaíno, respectivament. No han transcendit encara detalls sobre el grau de la implicació d’aquests dos dirigents socialistes locals amb els fets.

Omertà

Tres persones més han sigut també incloses en la causa, que investiga el Jutjat d’Instrucció número 4 de Vera, en qualitat d’investigats, segons les mateixes fonts. Totes elles són de Mojácar.

El cop policial no es podia retardar més: aquest dijous acaba el termini d’emissió de vot per correu, i es corria el risc que, una vegada emesos tots els sufragis per correu, fos destruïda documentació rellevant del cas. Entre aquesta documentació, llistes de votants portats que manejaven els implicats i que en aquest moment estaria estudiant la Guàrdia Civil.

Els agents de l’Institut Armat tenen per davant un ampli sector de població a què cridar com a testimoni, amb la dificultat que aquest mateix matí alguns implicats havien començat a negar que el seu vot postal hagués sigut condicionat, en una particular omertà local.

Els agents de l’institut armat tenen per davant molta feina per trencar el silenci d’un ampli sector de veïns a qui cridaran com a testimonis, amb la dificultat que, ja des d’aquest mateix matí, alguns tocats per la trama han començat a negar que el seu vot postal hagués sigut condicionat, en una particular omertà local.

Desplegament especial

La Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil (UCO) ha portat a terme l’operació, que, malgrat que continua oberta, estaria ja a punt de finalitzar en la fase operativa; queda la d’anàlisi de les proves. Aquest nou cop policial contra el tràfic de sufragis electorals, que començava la matinada d’aquest dimecres, ha necessitat que es desplacessin a Vera i Mojácar agents especialitzats de la UCO des de Madrid. Part de l’equip feia 10 dies que investigava la trama.

Cap dels detinguts fins ara és aforat. A més de les detencions, els agents han portat a terme ja 10 entrades i registres, i part del desplegament de la Guàrdia Civil analitza ara el material confiscat.

Notícies relacionades

Fonts del PSOE han sortit amb rapidesa a aclarir que el partit «suspendrà de militància de forma immediata i amb obertura d’expedient aquells implicats que fossin militants socialistes, informa Juan Ruiz. «I que la justícia els jutgi –afegeixen aquestes fonts–. A nosaltres no ens tremola el pols amb qualsevol pràctica il·legal o fora d’una altura ètica màxima».

Les fonts pròximes a la investigació consultades per aquest diari neguen qualsevol vinculació del cas de Mojácar amb la trama que aquest dimarts va desmuntar la Comissaria General d’Informació de la Policia Nacional a Melilla, que es va saldar amb 10 detencions i 10 registres, ni que s’hagin produït intents de colar vots postals de les eleccions a Melilla a través de l’oficina de Correus de Mojácar, com sí que va passar a Barcelona en una derivada del cas que està sota investigació.